'Stoplichten bij De Gondelier gaan definitief weg'

15 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Ondanks protesten zullen de verkeerslichten aan de Laakboulevard bij basisschool De Gondelier worden weggehaald. Dat bleek dinsdag uit antwoorden van burgemeester Albertine Van Vliet op vragen van SP-raadslid Geert Groeneveld. Volgens de burgemeester zorgen de rotondes voor een veiliger verkeersafwikkeling van en naar het Laakcluster.

Het voornemen van de gemeente de huidige oversteekplaats met een verkeersregelinstallatie op termijn op te heffen, leidde de afgelopen weken al tot grote onrust in Vathorst. Doordeweeks maken honderden ouders en kinderen gebruik van de oversteekplek over de Laakboulevard richting het Laakcluster. Daar liggen basisscholen De Vuurvogel en De Gondelier, het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal.

Directeur Paul Kuipers van basisschool De Gondelier zei onlangs in deze krant ongelukken te verwachten als de stoplichten worden weggehaald en er uitsluitend rotondes liggen. ,,Het is gewoon veel te druk. Fietsers worden gemangeld. Je kunt erop wachten dat een kind ernstig gewond raakt of levenslang invalide wordt. Dat wil je niet. En waarom de put pas dempen als het kalf is verdronken?", zo stelde hij. De gemeente liet daarop weten dat het vooraf al duidelijk was dat het ging om een tijdelijke verkeerslichten. Het weghalen zou pas gebeuren als het schoolgaande verkeer verdeeld over twee rotondes van en naar school kan. Die situatie is inmiddels gerealiseerd. De gemeente benadrukte in dat verband dat rotondes verkeersveilige maatregelen zijn en langzaam verkeer in de voorrang wordt afgewikkeld.

Dinsdag wilde de SP opheldering van burgemeester Van Vliet. Volgens SP-raadslid Groeneveld onderschat de gemeente het probleem schromelijk. ,,De gemeente begrijpt niet wat die mega-basisscholen voor logistieke problemen met zich mee brengen. Om 8.30 uur 's ochtends en 's middags 15.00 uur is het daar enorm druk. Over een paar jaar zijn er 1500 leerlingen. En daarvan zal de helft, maar dat is natte vinger werk, worden gebracht door ouders. En dat terwijl de spits er 's ochtends en 's middags ook nog eens doorheen gaat."

Van Vliet bleef dinsdag op het standpunt dat de rotondes zorgen voor een veilige verkeersafwikkeling. Groeneveld waarschuwde Van Vliet vervolgens voor een volksopstand als de verkeerslichten daadwerkelijk verdwijnen. ,,Of er moet een goed alternatief voor de stoplichten zijn. Dat zijn dus niet de rotondes, die bovendien geeneens op de de looproute liggen." De waarschuwing van Groeneveld deed de burgemeester niet van gedachten veranderen.

Op donderdag 30 oktober vindt opnieuw overleg plaats tussen De Gondelier en de gemeente. Ook Veilig Verkeer Nederland zal daarbij aanwezig zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie