Eerste puntverlies voor HVC

1 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Met enkele Surinaamse loopwonders moest de verdediging van de Amersfoortse vijfdeklasser goed alert blijven. Het spel golfde veelvuldig op en neer. Geoff de Lange bond vaak twee verdedigers aan zich zodat er aan de buitenkanten meer ruimte kwam voor Jeroen de Smalen en Henk Baum.

Prima herstel van Cobu Boys: 1-5 AMERSFOORT - Faja Lobi was er zondag op gebrand om het nog ongeslagen HVC het eerste puntverlies te bezorgen. Daarin slaagden de bezoekers ook. Zij verlieten sportpark Zielhorst met een gelijkspel (2-2).

Zij kregen al snel enkele kansen, maar de doelman van Faja Lobi stond telkens in de weg. De ban werd na een half uur gebroken door Jeffrey van Korlaar. Na een goede actie wist hij door te dringen in het zestienmetergebied en schoot de bal hard in de korte bovenhoek: 1-0.

Het verzet van Faja Lobi was door die treffer echter niet gebroken. Zo’n vijf minuten na de openingstreffer was de stand al weer gelijk. De linksbuiten kreeg vrije doorgang en liet doelman Fokkens kansloos: 1-1. De kans op 2-1 was daarna voor Karim Bouchair. Hij omspeelde enkele tegenstanders maar zag de door hem ingeschoten bal nipt langs het Faja Lobi-doel gaan.

HVC kon de wedstrijd in de tweede helft wat meer naar zich toetrekken. Zo brak na vijftien minuten linksback Salar Mezbanali gevaarlijk door op links. Hij dook de vrije ruimte in en wilde de bal over de uitkomende doelman lepelen. die kon het leer nog net pakken. Henk Baum zorgde niet lang daarna voor een verdiende 2-1 voorsprong. Wim Schievelt nam een vrije trap op de middenlijn en legde de bal panklaar op het hoofd van Baum. Die knikte het leer slim in de hoek van het Faja Lobi-doel: 2-1.

Faja Lobi bleek over genoeg wilskracht te bezitten om het HVC nog knap lastig te maken. Fokkens hield zijn team op de been. HVC moest achttien minuten voor tijd met tien man verder. Henk Baum viel met een enkelblessure uit en er was al drie keer gewisseld. Faja Lobi kreeg hierdoor meer ruimte en de scheidsrechter gaf de gasten ook steeds vaker vrije ballen waardoor het in de HVC-defensie knijpen was.

Bij een van die vrije trappen viel een doelpunt. Een Utrechter kon vanuit een buitenspelsituatie doorlopen en scoren: 2-2. De scheidsrechter weigerde verhaal te halen bij de HVC-grensrechter die voor buitenspel vlagde. Zodoende leed HVC zijn eerste puntverlies.

Nita - Cobu Boys 1-5

Cobu Boys had een prima start van de competitie maar dat werd vorige week een beetje teniet gedaan door een zwakke beurt tegen CSW. Cobu Boys begon een stuk feller en agressiever aan de wedstrijd dan vorige week, maar echte uitgespeelde kansen werden er in het eerste half uur niet gecreëerd. Simon Wetzel was namens de bezoekers nog het dichtst bij een treffer maar uit zijn vrije trap spatte de bal uiteen op de lat.

Nita was in de eerste helft dan niet echt gevaarlijk. Bijna alle ballen werden blindelings in de diepte naar de spits of linksbuiten geschoten waar de thuisclub nog bijna uit scoorde. In de 38e minuut werd het hogere baltempo van de gasten eindelijk beloond. Een prachtige voorzet van Wetzel werd door Manolo van Leijenhorst gemist, waardoor de bal aan de andere kant belandde. Opnieuw volgde een voorzet, ditmaal van Kelvin van Westerlaak. Met een kopbal opende Van Leijenhorst de score: 0-1. Dezelfde Van Westerlaak gaf na een goed lopende aanval, vlak voor rust, opnieuw een goede voorzet waarna de bal door Bastiaan Tuenter op schitterende wijze in de kruising werd geschoten: 0-2.

Na de thee kwam Cobu Boys weer goed uit de startblokken. Een goede aanval werd door Van Leijenhorst prima afgerond: 0-3. Nita ging daarna al snel 1 op 1 spelen wat het voetbal niet ten goede kwam. De thuisploeg hanteerde veelvuldig de lange bal in de hoop een doelpunt te kunnen forceren. Een kwartier voor tijd kwam Cobu Boys weer goed uit de verdediging en liet ook Lenn Poetiray zien dat hij scherp voor het doel was: 0-4. In de 82e minuut was Van Leijenhorst voor de derde keer succesvol: 0-5.

Nita bleef voor een beter resultaat strijden en tot de laatste minuut proberen de score een ander aanzien te geven. Dat lukte de thuisploeg ook. Een diepe bal werd door de tot dan toe foutloze Cobu Boys-verdediging niet goed beoordeeld waardoor de spits van Nita de eer kon redden: 1-5.

Odysseus - VOP 1-1

Na de goede wedstrijd van vorige week stond er zaterdag voor VOP een moeilijke wedstrijd op het programma. Odysseus dat na twee wedstrijden het maximale aantal punten had verzameld en nog geen doelpunt tegen had gekregen, was in Utrecht de tegenstander van VOP.

In de eerste helft speelde VOP veel op de helft van Odysseus maar de Amersfoortse ploeg wist niet veel kansen te creëren. Ook Odysseus kreeg weinig kansen. De grootste scoringsmogelijkheid was wel voor Odysseus. De bal werd via de rechterkant strak voorgegeven waarna de spits van Odysseus de bal over het lege doel kopte. VOP probeerde het wel. De Amersfoorters vuurden enkele schoten op het Utrechtse doel af. Voor een handsbal in het strafschopgebied van Odysseus legde de scheidsrechter de bal op de stip. Yannick de Vries schoot de bal in de hoek maar niet zuiver genoeg. De doelman van de thuisclub voorkwam de openingstreffer.

De tweede helft begon VOP goed. Terence Vliet schoot de bal in de handen van de doelman. Ook in het tweede bedrijf mocht VOP een penalty nemen nadat een verdediger van Odysseus de bal weer met de hand aanraakte. Vliet zorgde voor de 0-1. Daarna ging het spel op en neer en kwam er uit de kluts plotseling een doelpunt van Odysseus op het scorebord: 1-1.

CJVV - Desto 2-3

CJVV heeft zaterdag thuis met 2-3 verloren van Desto. De bezoekers uit Utrecht speelden vooral de eerste helft een stuk beter. CJVV wist wel een 0-2 achterstand weg te werken. Desto ging er uiteindelijk toch met de drie punten vandoor.

CJVV kon zaterdag niet het gewenste spel op de mat leggen. De spelers van Desto bewogen veel meer dan die van CJVV en combineerde beter. Gelukkig voor CJVV leidde dit in de eerste helft niet tot kansen. Een rake vrije trap na een half uur betekende Desto toch met een 0-1 voorsprong de rust inging. In het eerste kwartier na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Desto bleef beter maar veel kansen kregen zij niet. Eén van de weinige kansen trof echter wel doel, waardoor CJVV na een uur tegen een 0-2 achterstand aankeek.

Vanaf dat moment gingen de Amersfoorters risico nemen, wat leidde tot enkele grote kansen. Desto op haar beurt kon een aantal keer gevaarlijk counteren, maar beide ploegen benutten de kansen niet. Uiteindelijk maakte Jeroen van ’t End uit een vrije trap de aansluitingstreffer, waarna Richard Moore een als voorzet bedoelde trap in het doel zag verdwijnen. Met nog twintig minuten te spelen was de stand toen 2-2. Dit was voor beide ploegen aanleiding om vol voor de winst te gaan. Kansen waren er over en weer en uiteindelijk scoorde Desto de winnende treffer: 2-3. Dat resultaat was teleurstellend voor CJVV. De ploeg had de afgelopen weken met goed spel een mooie plek op de ranglijst bemachtigd.

Komende zaterdag vertrekt CJVV naar Achterberg, waar promovendus VVA ’71 wacht. De enige ploeg die in de tweede klasse B nog geen punt heeft moeten inleveren.

Posthoorn - Eminent Boys 4-2

Nadat Posthoorn in de vorige competitieronde volkomen onnodig tegen HMS drie punten hadden ingeleverd, waren de mannen van trainer Stefan van Amerongen er op gebrand om de drie punten zaterdag in eigen huis te houden.

Posthoorn kwam goed uit de startblokken. Al na drie minuten kon de eerste kans voor de thuisclub worden genoteerd. Een schot van Stephan Kroes leverde echter niets op. Tien minuten later zagen de toeschouwers een goede actie van Alvin Post. Zijn schot werd gekeerd door de Utrechtse doelman. De rebound was echter voor Sebas Portenge: 1-0. Vlak daarna bediende Jilt Baan met een goede pass Post. Die bedacht zich niet en werkte de bal achter de Utrechtse doelman: 2-0.

Halverwege de eerste helft verkeek de verdediging van Eminent Boys zich op een verre uittrap van Posthoorn-goalie Rini Polhout. Post nam de bal mee en haalde verwoestend uit: 3-0. Tot de 40e minuut was Posthoorn heer en meester. Toen kreeg Marcel van Hattum na een onschuldig duel de rode kaart wegens natrappen. Zelfs de tegenstanders waren verbaasd over de arbitrale beslissing.

Voor Eminent Boys was dat het sein om de thuisclub meer onder druk te zetten. Voor rust leverde dat de ploeg een aantal kansjes op. Polhout reageerde echter telkens attent. In de 50e minuut verdedigde Posthoorn niet uit waardoor Eminent Boys de achterstand kon verkleinen: 3-1.

Met een man minder kon Posthoorn aanvallend niet veel meer brengen. De thuisclub liet de tegenstander het spel maken. Enkele keren kwam Posthoorn in de problemen maar Polhout wist de marge van twee doelpunten vast te houden. Vlak voor tijd scoorden de gasten toch de aansluitingstreffer. Na een hoge voorzet werd de bal met een prachtige volley achter Polhout gewerkt: 3-2. Ver in blessuretijd werd Mike Strik de diepte ingestuurd. De invaller behield goed het overzicht en gaf een goede voorzet op Post die de wedstrijd besliste met zijn derde doelpunt: 4-2.

KVVA - Baarn 3-7

Baarn is altijd een goede tegenstander en wil ook dit seizoen een periodetitel binnenhalen. KVVA wil dat ook wel. De thuisploeg ging goed van start. Bij een tegenaanval van de gasten blunderde echter de verdediging: 0-1. Na die treffer kreeg Baarn steeds meer grip op het spel van KVVA. De bezoekers waren heer en meester. In de 40e minuut profiteerden zij opnieuw van een fout in de KVVA-defensie: 0-2. Net voor rust werd het zelfs 0-3 voor de gasten.

Na de thee kwam KVVA als herboren uit de kleedkamer. Een veldoverwicht met veel kansen was het gevolg. Het wachten was op een doelpunt. Uit een hoekschop, genomen door Herman Struijk, tikte Sander Schut de 1-3 binnen. Niet lang daarna rondde Struijk een combinatie met Barur Koroglu succesvol af: 2-3. Het wachten was op de gelijkmaker. De druk van KVVA werd steeds groter.

Uit een counter sloeg Baarn echter toe: 2-4. De ploeg drukte meteen door en voerde de score op naar 2-6. In blessuretijd kreeg KVVA nog een strafschop die door Koroglu werd benut: 3-6. Baarn scoorde op de valreep nog een keer (3-7) maar dat was meer voor de statistieken.