Populair tankstation verdwijnt

24 september 2008 om 00:00 Nieuws

Wim Kuijer is bedrijfsleider; een kleine bebrilde man waarvan alleen zijn hoofd boven de toonbank uitsteekt. Het winkeltje van het Gulf-tankstation is nog geen vijf vierkante meter groot. Toch staat het er vol met mensen. Allemaal willen ze hun verhaal kwijt. Kuijer begint en vertelt dat de modernisering al langer in de lucht hing. Volgens hem kan het aan de omzet niet liggen. Zijn tankstation heeft, ondanks de bediening, geen hogere prijzen. Buiten rijden klanten inderdaad af en aan.

‘Ouderen en gehandicapten tanken hier’ AMERSFOORT - Het Gulf-tankstation aan de Balladelaan sluit op 29 september zijn deuren, om te veranderen in een onbemande pomp waar kan worden betaald met pasjes. Het personeel, de klanten en de omliggende bewoners zijn verbitterd om verschillende redenen.

door Peter Koelewijn

,,Een stukje nostalgie verdwijnt”, roept een buurtbewoner die de winkel in komt lopen. Hij betaalt aan de toonbank maar blijft nog even staan. Pompbediende Raymond Jansen komt ook de winkel inlopen. ,,Het gaat niet alleen om nostalgie of onze baan”, verbetert hij. ,,Wij worden gewoon overgeplaatst naar andere tankstations, maar voor veel mensen hier vervult onze pomp een buurtfunctie, en eigenlijk nog meer dan dat. Mensen uit heel Amersfoort en omstreken komen hier naartoe. Waarom? Omdat wij hen helpen en echte service bieden.”

Volgens Kuijer is zijn tankstation de laatste in de streek met bediening. ,,Ouderen en gehandicapten komen helemaal uit het Soesterkwartier en Hoogland om hier te tanken. Je kunt toch niet verwachten dat een oud vrouwtje weet hoe ze met een pas moet betalen?” Toevallig zit er een oude vrouw naast de toonbank aandachtig te luisteren. Ze komt graag even een praatje maken wanneer ze haar auto laat volgooien bij het tankstation. Verbitterd zegt ze: ,,Wij tellen niet meer mee.”

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn op de Balladelaan. In augustus 2007 werd er in het winkeltje ingebroken. De gehele tabaksvoorraad, volgens de bedrijfsleider duizenden euro’s waard, werd meegenomen. Verder vertelt de eerste klant dat Kuijer twee weken geleden nog bijna slaande ruzie met een andere klant kreeg. ,,Hij wilde zelf de prijs van de benzine bepalen”, zegt de eerste klant. ,,Ik ben voor Wim opgekomen, want anders had het uit de hand kunnen lopen. Niemand anders neemt het voor dit tankstation op. We voelen ons allemaal radertjes in een groter geheel, en zo hoort het niet te zijn.”

Het tankstation is zeer populair maar tegelijkertijd ook duidelijk toe aan renovatie. Het winkeltje ziet er niet erg modern uit en er wordt getankt met pompen van meer dan 35 jaar oud. Trots vertelt Jansen dat er alleen nog in Friesland een tankstation met dezelfde pompen staat. Het blijft onduidelijk waarom het gebouw nooit eerder is opgeknapt en waarom het nu wordt getransformeerd in een onbemande pomp. Het hoofdkantoor van Gulf B.V. in Harderwijk was onbereikbaar voor commentaar. Er kan dus alleen gespeculeerd worden.

Op 29 september begint de verbouwing en zet Kuijer zijn carrière voort in een Gulf-filiaal in Veenendaal. Op gedempte toon zegt hij: ,,Als ik het geld had zou ik hier een groot tankstation neerzetten met meerdere bediendes. Goud geld zou dat opleveren!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie