‘Creatief hart voor binnenstad’

24 september 2008 om 00:00 Nieuws

Het industriële hart van de stad lag vroeger aan de Eem, maar Amersfoort is jarenlang zijn wortels kwijt geweest’’, meent wethouder Arriën Kruyt. Met de ontwikkelingen rond het Eemplein, het opknappen van de Eemhaven en de toekomst van het Oliemolenkwartier, keert de gemeente terug naar die wortels.

Een terugkeer naar de wortels van de Eem BINNENSTAD - Het Oliemolenkwartier moet een toonaangevend centrum worden op het gebied van ontwerp, advies, media en cultuur. De komende 15 jaar is er volop ruimte voor startende creatieve bedrijvigheid. De verschillende initiatieven op het gebied van ‘creatieve economie’ werden vorige week toegelicht op een informatie-avond voor mogelijke huurders en andere belangstellenden in Zandfoort aan de Eem.

door John Spijkerman

Het bestemmingsplan voor het Oliemolenkwartier is in de maak. Het gebied wordt een broedplaats op het gebied van de creatieve economie. Het wordt een centrum dat past bij een stad die in één generatie het inwonertal bijna zag verdubbelen, vindt wethouder Kruyt.

De overheid kan zorgen voor goede basisvoorwaarden, waaronder de creatieve economie zich kan ontwikkelen. Met de overheid en banken kunnen bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt voor goedkope kredietverlening voor startende ondernemers.

Deskundige Evert Verhagen denkt dat creatieve economie de toekomst heeft. ,,Over 15 jaar zijn er tien van dit soort plekken waar de creatieve economie plaatsvindt.’’ Duidelijk werd ook dat horeca de kurk is waarop de creatieve economie drijft. Horeca-gelegenheden zijn belangrijk om te netwerken, presenteren en voor het ontmoeten van klanten.

Op dit moment zijn er drie belangrijke ‘creatieve’ ontwikkelingen in het Oliemolenkwartier. De eerste ontwikkeling concentreert zich in en rond het Rohm and Haasgebouw aan de Kleine Koppel. Poolen Architekten, Architectuur en stedenbouw gaat zich daar vestigen. Het ontwerp is een ensemble van oude en nieuwe gebouwen. De kunstenaars Thijs Trompert, Marisja Smit en Sander van Mill hebben er een atelier. De bedoeling is dat verschillende creatieve ondernemers van elkaars aanwezigheid profiteren. ,,Er komen grote schuifdeuren die open kunnen’’, zegt Jan Poolen.

Het tweede initiatief heet Media Fusion. ,,Het moet bruisend zijn en energiek’’, vertelt Olaf Ramak. Media Fusion biedt ruimte aan ondernemers op het gebied van multi media (gamen, video, film, kunst). Nadrukkelijk wordt er samenwerking met het onderwijs gezocht, waaronder de Hogeschool Utrecht.

Het derde initiatief heet Discover. Negentien ondernemers die nu nog aan huis werken of werken op een bedrijventerrein, willen er van start gaan. Het gaat bijvoorbeeld om een landschapsarchitect, een grafisch ontwerper, een keramist, een organisator van evenementen, fotografen en een websitebouwer. ,,Ze willen een plek die meer inspireert’’, vertelde Hans van Helden. Inmiddels is er een projectontwikkelaar gevonden. Het gebouw kan er wellicht al op 31 december 2009 staan en krijgt ook 450 m2 tentoonstellingsruimte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie