Marokkaanse diva’s in Lieve Vrouw

30 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Dat is precies waar de kersverse stichting Arteganza voor staat, een wisselwerking bevorderen tussen de culturen in Amersfoort en daarbuiten. ,,Ik ben op zoek naar de schoonheid van het verschil tussen mensen”, vat artistiek directeur Hassan Elammouri zijn missie samen.

Arteganza wil culturele uitwis- seling stimuleren BINNENSTAD - Met een dubbelconcert van Rajae El Mouhandiz en Soukaina Oufkir op zondag 5 oktober om 14.30 uur in De Lieve Vrouw, heeft stichting Arteganza een landelijke primeur te pakken. De twee uit Marokko afkomstige zangeressen vertolken in hun muziek een bitterzoet verleden, het prachtige heden en een hoopvolle toekomst. Soukaina was 19 jaar lang een politiek gevangene in haar geboorteland nadat haar vader, generaal Oufkir, in 1972 een staatsgreep wilde plegen om de koning af te zetten. Soukaina komt speciaal voor dit concert naar Nederland.

door Bert Vos

Twee jaar geleden zag Arteganza het licht. ,,Ik heb die stichting opgericht om mijn ideeën te concretiseren. Er moet namelijk meer diversiteit in de culturele programma’s komen. Dat zie je veel te weinig. Zo was er op Festival Etcetera slechts één dansgroep uit Burkina Fasso. Dat was de eerste keer dat er een Afrikaanse groep meedeed. Terwijl wij hier 138 niet-westerse nationaliteiten hebben. Dan is één zo’n act toch veel te weinig”, vindt Elammouri.

Elammouri zoekt en vindt voor zijn ideeën aansluiting bij diverse initiatieven zoals bijvoorbeeld de Global Village Series, een wereldse concertreeks georganiseerd door De Lieve Vrouw, De Flint en De Kelder. Stichting Arteganza draagt bij aan een kleurrijke programmering in Nederland.

Arteganza moet een podium creëren voor culturele uitwisselingen. ,,Zo ontstaan er dialogen. Met andere culturen kennismaken opent deuren. Biedt mogelijkheden om op andere manieren met elkaar om te gaan.”

De artistiek directeur had voor ‘Amersfoort 750 jaar’ een project ingediend. ‘Een reis om de wereld in 80 straten’. Een rondleiding langs ‘nog onontdekte’ plekken, waarbij de wandelaar met alle nationaliteiten op de een of ander manier kennis maakt. Hij had te weinig stemmen om zijn plan te realiseren. Maar dat geeft niet zegt hij, want met steun van provincie en gemeente streeft Arteganza ernaar dit evenement in 2010 alsnog te laten plaatsvinden.

In het jubileumjaar haalt Arteganza in ieder geval de tentoonstelling Focus Marokko naar de stad.

De stichting wil samenwerken met iedereen die iets in wil brengen en geeft onbekend talent een kans. Want, zo is de filosofie, het intensief samengaan van culturen geeft diversiteit en kleur aan het leven. ,,De Nederlandse cultuur is maar een klein deel van alles wat we hier hebben aan andere cultuuruitingen. Maar dat zie je nog steeds te weinig terug in de programmering van culturele instellingen.”

Over een paar jaar hoopt Arteganza een eigen cultureel centrum te hebben om haar activiteiten te ontplooien. ,,Een plek waar de hele wereld elkaar tegenkomt”, aldus een bevlogen Elammouri.

u www.arteganza.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie