Festival Kunstkavel in casco’s

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Ondanks het slechte weer kwamen er tijdens het driedaagse festival Kunstkavel 2008 toch zo’n kleine 1000 bezoekers uit Vathorst en Amersfoort om te kijken naar 8 lege casco’s die door diverse kunstenaars ingericht waren. Thema dit jaar was ‘vestigen doe je zo’ en dat werd op zeer diverse manieren toegepast. Zo had kunstenaar Sjef Meijman zijn casco als boerderij ingericht met een drietal koeien en schapen op de begane grond en scharrelkippen op de bovenste etage. Het beeld van een boerderij in huis is helemaal compleet met een waakse bordercollie en versgelegde eitjes.

Thema: ‘Vestigen doe je zo!’ in Vathorst HOOGLANDERVEEN - Neem een bank, zet er een kruiwagenwiel onder en maak eens kennis met de nieuwe buren. Deze ‘mobiele bank’ was één van de twintigtal voorbeelden die op Kunstkavel 2008 te zien waren. Voor de vijfde keer organiseerde Vario Mundo in Vathorst Kunstkavel, dit keer op de Meester Smeetslaan vlakbij de nieuwe Dissel in Hooglanderveen.

door Hans Duijvensz

Sjef: ,,Ik heb ervoor gekozen een boerderij in huis te maken omdat de eerste mensen die zich hier ooit vestigden van jagers en verzamelaars boeren werden. Verder woonden hier natuurlijk ook gewoon eeuwenlang boeren; het is eigenlijk ook een kritisch ontwerp omdat de boer van dit weiland alles kwijt is. Hij heeft dan wel veel geld voor zijn grond gekregen maar de keerzijde is dat er vlak voor zijn neus een hele nieuwe woonwijk uit de grond wordt gestampt. De eigenaar van dit casco was in eerste instantie nogal sceptisch over het feit dat er een boerderij in zijn huis kwam, maar later vond hij het toch wel erg leuk; want wie kan er nu zeggen dat er vroeger koeien en schapen in de huiskamer stonden.”

Een ander opvallend project was ‘En één koekje bij de koffie’ van Willemijn Faber en Jeanette de Bruin. Bezoekers konden meedoen aan een workshop Delfts blauw en zo een eigen wandbordje schilderen. Aan de muur hadden de kunstenaressen al diverse voorbeelden bevestigd met teksten als ‘om de planten te laten groeien moet je de tuinman koffie geven’ en ‘liefde gaat heel diep, sex maar een paar centimeter’. Willemijn:,,We hebben speciaal multiculti Delfts blauw porselein ontworpen; dus kopjes met diverse nationale oren en de tekst één koekje bij de koffie in de diverse talen.”

Sluitstuk van Kunstkavel 2008 was ondermeer de ontvangst van talloze ‘brieven aan jezelf’ door de notaris. In dit project ‘Brief aan later’ van Juffrouw Bertha konden kinderen en volwassenen een brief aan zichzelf sturen. Iedere brief begint met Lieve mezelf en stelt een aantal gemoedsvragen over het heden en de verwachtingen over vijf jaar in 2013. Na 5 jaar zullen de verzegelde brieven worden thuisgestuurd en kan een ieder bekijken of de diepste verlangens en stoutmoedigste plannen bewaarheid zijn geworden.

Saar van der Spek van Vario Mundo die Kunstkavel mede organiseert is ondanks het slechte weer toch tevreden: ,,Er zijn veel bezoekers uit Vathorst gekomen en alle eigenaren van de casco’s waren donderdagavond bij de opening. Er zijn er zelfs die op nieuwe ideeën kwamen om hun huis straks in te richten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie