‘Gemeente draait bedrijf nek om’

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Volgens het gemeentelijk bestemmingsplan mag De Heus niet aan particulieren verkopen. En dat snapt hij niet. ,,In de afgelopen twee jaar heb ik nooit iets gehoord en nu moet ik ineens de deuren sluiten. Want als ik alleen maar aan handelaren lever verdien ik te weinig om rendabel te zijn. Ook schijnt er hier ineens geen detailhandel te mogen zitten. Dat mag alleen aan de Nijverheidsweg waar de kringloopboulevard ligt. En die is in handen van de gemeente. Misschien heeft het daar mee te maken.”

Kringloopwinkel in strijd met bestemmingsplan SOESTERKWARTIER - ‘Amersfoort helpt bedrijven naar de kloten’ en ‘Hardwerkende mensen worden tegengewerkt’. Deze leuzen staat op de ruiten van de kringloopwinkel op terrein van de het oude Noack-vleesfabriek gekalkt.. Eigenaar Arie de Heus moet van de gemeente over een paar weken zijn deuren sluiten of aan handelaren gaan verkopen. Laaiend is hij. ,,Ze draaien een goedlopen bedrijf de nek om”, zegt hij verontwaardigd.

door Bert Vos

De Heus heeft na jaren uitkering naar eigen zeggen een bloeiende zaak opgebouwd waar veel Amersfoorters rondsnuffelen. ,,Wij staan duizend procent achter hem”, reageren twee dames als ze van de dreigende sluiting horen. Ze vinden het belachelijk dat hij zijn zaak niet mag voortzetten. ,,Hij zit hier toch niemand in weg?” vragen ze zich af.

,,Ik moet nog een schuld afbetalen aan de Sociale Dienst. Met deze handel kan ik elke maand aflossen en ik betaal ook nog keurig alle rekeningen zoals de huur en andere vaste lasten. Maar als dit dicht moet heb ik geen inkomsten meer. Dan kan ik weer een uitkering aanvragen en mijn schuld niet aflossen. Ik dacht dat de gemeente mensen juist weer aan het werk wil hebben.”

Bij de ingang staat een oude caravan. ,,Mijn kantoor”, grijnst De Heus Zijn loods is vierhonderd vierkante meter groot. Onder meer vol eikenhouten meubels, massa’s elpees, spullen uit grootmoeders tijd, nostalgische radio’s, fietsen en zelfs een heuse ouderwetse accordeon. ,,Voor u 75 euro”, zegt de kringloopeigenaar gul.

Een van de snuffelaars weet er zelfs wat klanken uit te halen. De houding van de gemeente zit hem dwars. Hij voelt zich onrechtvaardig behandeld. ,,Alles gaat hier over drie jaar toch weg. Dan kunnen ze me toch wel tot die tijd laten zitten zodat ik iets anders kan gaan zoeken? En waarom mag kringloopbedrijf Eemland aan de Zwaaikom wel aan particulieren verkopen, zwaar gesubsidieerd door Amersfoort. En al die garagebedrijven hier op het terrein mogen wel aan particulieren verkopen. Maar dat is geen detailhandel zegt de gemeente.”

De Heus vindt dat hij als kleine hardwerkende zelfstandige onevenredig hard wordt aangepakt. Volgens de aanschrijvingsbrief van de gemeente mag er inderdaad geen detailhandel plaatsvinden op het kleine bedrijventerrein langs het spoor. Dat is nu eenmaal het bestemmingsplan. Ze hadden hem echter wel wat meer tijd mogen gunnen bedenkt De Heus. Hij heeft nog maar twee weken te gaan.

Getuige de kreten op de ruiten laat De Heus het er niet bij zitten. ,,Ik heb zes maanden uitstel gevraagd. Ik hoop dat ze meewerken. Zo niet dan ga ik veel bombarie maken. Ik zal er alles aan doen om mijn bedrijf te behouden.”

Gemeentewoordvoerder Otto van der Leest beaamt dat de kringloopwinkel niet voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan. ,,Er is meerder malen contact geweest met de heer De Heus. Daarin is dit met hem besproken. Dus het is niet zo dat hij ineens te horen heeft gekregen dat hij weg moet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie