Mondriaanhuis bang voor verlies eigen identiteit

16 juli 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De toekomstplannen van Amersfoort in C voor het Mondriaanhuis hebben kwaad bloed gezet. Het Mondriaanhuis is bang daardoor het eigen karakter te verliezen. Het wil vooral een museum voor concrete en constructieve kunst zijn met een internationale uitstraling. Daarom is het ook noodzakelijk er een klimaatinstallatie aan te leggen. De 200.000 euro die de gemeente eerder daarvoor had gereserveerd moet gewoon aan die klimaatinstallatie worden uitgegeven. Een grote raadsmeerderheid is het met die gedachte eens, zo bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering.

door John Spijkerman

Op 1 januari 2009 moet het Mondriaanhuis opgaan in de Stichting Amersfoort in C, de overkoepelende instantie voor alle Amersfoortse musea, maar van echte liefde tussen beide partners is geen sprake.

Failliet

Het Mondriaanhuis koos vooral voor fusie omdat het financieel niet kon rondkomen. Dat kwam doordat de gemeente Amersfoort -in afwachting van de fusie - de subsidie voor het Mondriaanhuis bevroor, vindt directeur Eva Kleeman. Daardoor zou het het Mondriaanhuis jaarlijks 14.000 euro minder krijgen. Inmiddels is er een schuld ontstaan van 47.500 euro. Kunstwethouder Arriën Kruyt bestreed dit in zijn ogen veel te rooskleurige beeld. Volgens hem was de financiële situatie van het Mondriaanhuis zo slecht, dat als de fusie niet had plaatsgevonden, het Mondriaanhuis nog dit jaar failliet zou zijn gegaan. Een rapport van de accountant dat raadsleden vertrouwelijk mochten inzien zou dat bevestigen. CU-raadslid Simone Kennedy was niet overtuigd. Zij vertelde het rapport ook te hebben gezien, maar volgens haar was de situatie verre van onoverkomelijk.

De discussie over het Mondriaanhuis was aangezwengeld door de ChristenUnie. Deze partij heeft de indruk dat Amersfoort-in-C het Mondriaanhuis 'leegzuigt' door gelden die voor het Mondriaanhuis bestemd zijn voor eigen doeleinden te gebruiken. Zo gaf Amersfoort in C aan dat een aparte klimaatinstallatie voor het Mondriaanhuis niet meer nodig zou zijn, omdat grote exposities in de toekomst beter in het KADE-gebouw gehouden konden worden. De subsidie die het Mondriaanhuis eerder had ontvangen voor die klimaatinstallatie zou nu worden gebruikt voor inhoudelijke investeringen in het Mondriaanhuis, zoals de herbouw van het Parijse atelier van Mondriaan en de inrichting van een permanente expositie over Mondriaan. Bovendien zou het Mondriaanhuis gebruikt moeten worden om ruimte te bieden aan beeldend kunstenaars uit de stad en de regio.

Amersfoort in C zou na de fusie met het Mondriaanhuis jaarlijks 45.000 euro extra subsidie krijgen. Het pand van het Mondriaanhuis aan de Korte Gracht, nu nog eigendom van het Mondriaanhuis, zou moeten worden verkocht aan de NV Stadsherstel. Deze zou het pand weer verhuren aan het museum. De ChristenUnie vroeg zich af of dit geen slimme manier was om de overwaarde die op het pand zit, te gebruiken voor Amersfoort in C.

,,De keuze om de artistieke inhoud van het Mondriaanhuis op te geven, is het kind met het badwater weggooien'', meende directeur Eva Kleeman van het Mondriaanhuis. Zij zegt het inhoudelijk niet eens te zijn met de plannen van Amersfoort in C. Volgens haar heeft het Mondriaanhuis wel degelijk financieel perspectief en weet het relatief veel sponsors aan zich te trekken. Slechts toen aanvullende middelen vanuit de gemeente voor het Mondriaanhuis achterwege bleven, werd tot een fusie met Amersfoort in C besloten.

De raadsleden prezen de status van het Mondriaanhuis als internationaal aansprekend museum. Ze wilden zich niet uitspreken over de vraag of de fusie met Amersfoort in C nu wel of geen goed idee was.

Grote afwezige in de discussie over het Mondriaanhuis was Amersfoort in C-directeur Gerard de Kleijn. Schriftelijk had hij aangegeven dat Amersfoort in C vanwege vakantie niet aanwezig kon zijn. Dit ondanks het feit dat hij dinsdagmorgen gewoon in de Elleboogkerk aanwezig was toen 'Der Vogel' van Armando op de torenromp werd gehesen. Wel had De Kleijn schriftelijk aangegeven dat de bestuurlijke fusie met het Mondriaanhuis in afwachting van de uitkomst van de discussie met de gemeenteraad, niet op 1 juli 2008 zou ingaan, maar is uitgesteld.

De gemeenteraad zal na het zomerreces opnieuw praten over het Mondriaanhuis en over Amersfoort in C. Daarbij zal vooral ook ook worden gekeken naar de financiële situatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie