Beelden Leo Pruijt bij Galerie 1687

16 juli 2008 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Amersfoortse beeldhouwer Leo Pruijt maakt figuratieve beelden en reliëfs in houtsoorten als walnoot, eik en kers. Hij houdt van hout vanwege de warme uitstraling en de mooie structuren. De techniek van het snijden heeft hij zich voor het grootste gedeelte zelf aangeleerd.

door Ellen de Jong

Leo werkt tegenwoordig veel met notenhout: ,,De meest luxe houtsoort die er is. Toen ik in de twintig was leek notenhout me onbetaalbaar. Maar er was iemand die het werk wat ik maakte mooi vond en die leverde op een gegeven moment een notenhouten stam bij me af. Daar heb ik veel mee gedaan en het kostte me niets. Zo leerde ik ermee werken.”

Leo’s onderwerpen zijn mensen, kinderen, naakten en natuur. Hij begon zoals hij zegt: ,,Wat zwabberend. Eerst heel technisch en figuratief en daarna volgde ik een serie cursussen waarbij de vormgeving belangrijker werd. Ik ben toen ook veel meer zelf gaan ontwerpen en ging ook meer beelden stileren. Zoals dat beeld daar in de vensterbank,

‘Gesloten bloem’, een sterk gestileerd, figuratief beeld. In mijn beelden zat later ook vaker een verhaal. Daarna, ik durfde in die tijd geen gezichten, handen en voeten te snijden omdat ik het te moeilijk vond, ben ik jaren bezig geweest om dat onder de knie te krijgen. Toen ik het kon, werden mijn vrouw en kinderen uitgebeeld en ben ik naakten met steeds meer oog voor anatomie gaan snijden. Dat zie je ook in mijn laatste beelden terug. Nu ik de techniek beheers, wil ik weer meer terug naar de vormgeving. Op zoek gaan naar spannende lijnen, wat kan je weghalen en beter stileren. En spelen met enerzijds heel realistische en anatomisch correcte werken, anderzijds het juist spannender maken door te stileren en te abstraheren.”

Bij een sierlijk vrouwelijk torso vertelt Leo: ,,Hier ben ik uitgegaan van de mooie lijn die in de heup zit en die ben ik gaan versterken door andere stukken juist weg te laten zodat je een harmonisch geheel krijgt. Het moet prettig zijn om naar te kijken en meer dan dat, het moet de kijker ráken. Ik heb niet de behoefte om dingen te maken die iets afschuwelijks uitdrukken.”

Een blok hout inspireert Leo niet, hij selecteert het hout op basis van zijn ontwerp. Leo: ,,Ik word door iets geïnspireerd. Een knop van een stokroos, als je daar goed naar kijkt, heel gedetailleerd, dan is dat zo ontzettend mooi als je ziet hoe zo’n knop zich ontwikkelt tot een prachtige bloem. Dan wil ik daar wat mee en zoek het hout uit dat daarbij past. Leo beeldde, in prachtig gelijnd kersenhout, uiterst fijnzinnig drie stadia van ‘Knop stokroos’ uit. ,,Dat het zo’n reus kan worden vlák voor die uitklapt, er zit zo’n kracht in zo’n knop, fascinerend.”

Als blikvanger staat voor het raam een meisje in yoga houding op haar hoofd, ‘Head position’. Een knap staaltje werk, met uitwaaierend haar, lange gestrekte benen, heeft Leo haar gesneden, voor altijd verstild in kersenhout.

u Achter de Kamp 2, tot en met 8 augustus, do t/m za 11.00 - 17.00 uur, www.leopruijt.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie