Red Hat Ladies ook in Amersfoort

Nieuws

Ik vroeg hen of ik ze mocht fotograferen, maar voelde me teveel indringer om hen uitgebreid te interviewen.

Twee Amersfoortse chapters

Thuis in Amersfoort zocht ik op Internet Redhat op en tot mijn grote verbazing bleken er in Amersfoort zelfs twee chapters (afdelingen) te bestaan. Ik belde de queen (hoofd) van een van de chapters om er het fijne van te weten te komen. De queen, Roel Dekker had zelf in een blad over de Redhat Ladies gelezen, een beweging die in 2005 vanuit de VS naar Nederland was overgekomen. Een zekere Sue Ellen Cooper stichtte in 1998 in Amerika het eerste chapter van de Red Hat Society, geïnspireerd op het gedicht ‘Warning’ van de Engelse Jenny Joseph.

Het is een informele organisatie, waarbij niets hoeft en veel kan. In 2006 nam Roel Dekker contact op met het Amersfoortse chapter, dat ze na een half jaar overnam, omdat de toenmalige queen ermee ophield. Maar overnemen van een bestaande groep met al eigen gewoontes was niet gemakkelijk, daarom richtte Roel Dekker een eigen chapter op waar ze meer eigen ideeën kon lanceren. Ze vond het een uitdaging om met weinig geld een aantrekkelijk programma in elkaar te zetten, zodat alle leden er aan mee konden doen. Want ‘redhat’ kan dan wel doorgaan voor een gezellige vriendinnenclub met een beetje dis-organisatorisch karakter, maar daarin kan de Amersfoortse queen zich niet helemaal vinden. In principe wordt er niet vergaderd, maar de vrouwen met wie ze samen het chapter ‘Purple Divas’ vormt, verwachten toch op gezette tijden een leuk programma.

De queen vertelt: “Met een paar mensen gaan we bij elkaar zitten en zorgen ervoor dat er zo één à twee keer per maand een gezellige bijeenkomst is. Alle leden kunnen met ideeën komen. We kunnen met elkaar een mooie tuin gaan bekijken of samen een zomerconcert bijwonen, zoals bijvoorbeeld in het openluchttheater Cabrio in Soest. De groep waar ik de queen van ben, doet in het algemeen meer aan cultuur dan aan feesten.” Er worden ook wel creatieve workshops gehouden. Door het regionale karakter van onze groep komen we tussen de bijeenkomsten door niet heel veel bij elkaar. De leden komen, behalve uit Amersfoort, uit Putten, Ermelo, Hollandse Rading en Spakenburg. Ondanks de afstand zijn er wel persoonlijke vriendschappen ontstaan.

Paars gewaad met rode hoed

Roel Dekker vervolgt: De speciale kledij van paars gewaad met rode hoed en rode/paarse accessoires zorgt voor het nodige bekijks als we met ons groepje van negen vrouwen ergens naar toe gaan. Op onze leeftijd ontbreekt het nog wel eens aan speciale aandacht en het is natuurlijk een giller als we van alle kanten commentaar op onze kleding krijgen. Voor de kleding struinen we winkels in tweedehands kleding af of we verven iets waar toch al een vlek in zit met een lekker paars kleurtje. Rode en paarse stola’s, armbanden en dergelijke zijn overal te koop.”

Gezelligheidsclub

De website, de uitnodigingen en de e-mails worden allemaal door Roel Dekker verzorgd. Een administratie wil ze er verder niet op na houden, want in principe moet het wel een gezelligheidsclub zijn en voor niemand zware verplichtingen met zich meebrengen. Het lidmaatschap is 20 euro per jaar voor de dekking van de algemene onkosten. Reiskosten en entreeprijzen betaalt ieder voor zich. Eens per jaar, in oktober is er een queensdag. Queens wisselen onderling ook gegevens uit over uitjes die in hun chapters plaats vinden en iedereen is vrij om daar, na overleg met de betreffende chapter, naar toe te gaan.

Verder is er eens per jaar op 25 april (dit jaar nog op 30 oktober) een landdag waarop alle redhats zich verzamelen en elkaar ontmoeten. Meestal is er dan een leuk feestelijk programma.

Roel Dekker heeft naast haar queenzijn veel hobby’s, zoals sieraden en kaarten maken, vrijwilligerswerk voor de kerk, een schrijversclubje, naaien zoals de cape op de foto, en fotografie.

u Inlichtingen zijn te vinden op de website www.redhatsociety.com (de Amerikaanse site), www.redhatnederland.nl (landelijk overzicht) en www.redhatpurpledivas.web-log.nl (Amersfoortse site).

door Nechamah Mayer-Hirsch AMERSFOORT - Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen. Na onze ontmoeting met een Amersfoortse jongen in New York, waar ik de vorige keer over schreef (23 mei) kwam ik een gezelschap dames tegen, gekleed in paarse outfit met rode hoeden en veelkleurige bijouterie. Ik had er ooit iets over gelezen. Dames van boven de 50 kwamen af en toe eens bij elkaar om koffie te drinken en een leuke bijeenkomst te hebben.
advertentie