Vuurspuwer vermaakt bezoekers

Nieuws

Erg druk is het nog niet. Rond half drie lopen er slechts enkele tientallen Hooglanders rond op de braderie. Maar, zo verwachtten de standhouders, een uur later zal het vast een stuk drukker worden als de scholen eenmaal uit zijn.

Braderie aan het begin van de middag rustig HOOGLAND - De warmte is goed voelbaar wanneer een vuurspuwer een gigantische vuurwolk produceert. Het vuur is van ver te zien, maar is na enkele seconden net zo snel weer verdwenen als het kwam. De vuurspuwer is slechts een van de zestig kramen en attracties die donderdag van 12.00 uur tot 21.00 uur op de braderie in Winkelcentrum Kraailandhof te zien waren.

door Chantal Schram

,,Heel veel klanten heb ik nog niet gehad”, vertelt Marcel Wammes van de popcornkar. ,,Maar ik moet het vooral hebben van ouders met kinderen, en die komen pas als de schooldag voorbij is.” De verkoper staat er voor het eerst en heeft meteen een tactische plek uitgekozen. Naast hem zal een vuurspuwer zijn kunsten laten zien, iets dat Wammes waarschijnlijk wel extra klanten zal opleveren.

De vuurspuwer heeft echter andere dingen aan zijn hoofd. Zijn dochtertje heeft cystic fibrosis, ook wel bekend als taaislijmziekte, en is ongeneeslijk ziek. ,,Ik wil met deze show geld ophalen voor de 1.300 lotgenoten die hetzelfde meemaken”, legt Ronald Klok uit. En geld inzamelen doet hij. Na zijn vurige optreden, waarbij omstanders met open mond zaten te staren en genoten hoe Klok de ene na de andere vlam spuwde, weten de mensen niet hoe snel ze naar de speciale bus moeten lopen om geld te doneren. Klok glundert. ,,Geweldig! Ik ben echt tevreden.”

Niet alleen hij is tevreden, ook de toeschouwers hebben volop genoten van het spektakel. ,,We vonden het prachtig”, vertelt het echtpaar Kees en Yvonne, die met hun kleindochter Venna de braderie bezoeken. Ook Venna heeft het goed naar haar zin en geniet zichtbaar van een roze suikerspin. ,,Al vond ze het wel een beetje eng”, aldus oma. Het drietal slentert al een half uur rond, maar heeft nog niets gekocht. ,,Het is jammer dat er zo veel kleding is.”

Iets verderop, helemaal aan het eind van het hof, rijden twee medewerkster van Albert Heijn op wel twee heel bijzondere fietsen. Ze proberen het nieuwste model uit van Sparta, een fiets dat zo’n 2.100 euro blijkt te kosten. ,,Dat lijkt veel, maar geloof mij, over vijftien jaar rijdt iedereen op een elektrofiets”, vertelt Jan Lucassen van het Sparta promotieteam. Zelf heeft hij echter nog geen rijwiel gekocht. ,,Ik laat een speciale maken en die is nog niet klaar.” Hoewel het bij andere ondernemers wat rustiger is, is er volgens Lucassen al wel veel animo voor de fietsen. ,,Er is al een groot aantal mensen langs geweest om ze uit te proberen. Het gaat erg goed.”

Hoewel het aan het begin van de middag nog niet erg storm loopt, vermaken de mannen van de Voetbal International-stand zich prima. Ook voor hun is het de eerste keer dat ze hier staan en veel abonnementen hebben ze nog niet verkocht. Maar het tweetal is van plan om het tot het eind van de avond vol te houden. ,,We blijven net zo lang tot we het zat zijn en wie weet komen we volgend jaar weer terug.”

advertentie