Surveilleren in burger tegen zakkenrollerij

Nieuws

AMERSFOORT - De politie gaat extra toezicht houden op plekken waar relatief veel klachten zijn over zakkenrollerij. Vooral op het St. Jorisplein en de Utrechtsestraat is zakkenrollerij een probleem. Met het oog op de vakantieperiode, gaat de politie de komende tijd ook in burger surveilleren, vertelt politiewoordvoerder Cornelie Hogeveen.

door John Spijkerman

Zakkenrollerij is een steeds groter probleem in de binnenstad. In vergelijking met vorig jaar rond dezelfde tijd is het aantal aangiften meer dan verdubbeld. In de eerste vier maanden van 2008 kwamen er bij de politie 66 aangiften binnen, tegen 30 in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de politiewoordvoerder neemt het aantal aangiften weliswaar af, maar is het nog steeds dubbel zo hoog als een jaar geleden. ,,Eigenlijk geldt het zakkenrollen voor de hele binnenstad. Het gebeurt zowel op straat, op de markt als in winkels.''

Eind vorig jaar steeg het aantal aangiften explosief. In december kwamen er 45 aangiften binnen bij de politie. Ondernemers kregen toen tips van gemeente en politie om het risico op zakkenrollerij te beperken. Waarom het het zakkenrollen in Amersfoort zo toeneemt, is onduidelijk. Soms is een groep actief in een bepaalde omgeving, Als ze het gevoel krijgen dat er scherper wordt gecontroleerd, verleggen ze hu werkterrein.

Zakkenrollers opereren vaak in tweetallen of groepjes. Onderlings communiceren ze vaak gebruik via gebaren. Het komt vaak voor dat ze contact proberen te leggen met het publiek, door bijvoorbeeld de weg te vragen of te vragen om geld te wisselen. Ze slaan vaak hun slag in tumultueuze situaties. Bijvoorbeeld als iemand iets laat vallen, een vlek veroorzaakt op de kleding van een slachtoffer of tegen een ander aanloopt. Een tweede persoon rolt dan de zakken van het slachtoffer of een toeschouwer.

Het is overigens niet eenvoudig om zakkenrollers op heterdaad te betrappen. ,,De pakkans is klein'', weet politiewoordvoerder Hoogeveen. ,,Gedupeerden hebben vaak niet door dat ze gerold zijn en weten niet duidelijk waar het is gebeurd. Tot nu toe zijn er een stuk of vijf aanhoudingen geweest,'' vertelt ze.

advertentie