Opnieuw afsluiting gevraagd in soap rond Eindweg

Nieuws

HOOGLANDERVEEN - Gaat ie nou wel of niet dicht? De discussie rond de afsluiting van de Eindweg lijkt op een soap. In dorpshuis De Dissel luisterde wethouder Kruyt dinsdagavond naar de klachten van rond de veertig bewoners van de Eindweg en Holleweg. Hun boodschap was duidelijk: 'Sluit de Eindweg met ingang van 1 januari 2008 af en maak de noodweg door de Vrouwenpolder geschikt voor tweerichtingsverkeer'. Wethouder Kruyt verzekerde dat het college nog deze week een definitief besluit over de kwestie zal nemen.

door John Spijkerman

Bewoners uit Hooglanderveen zijn niet gelukkig met het compromis waarmee ook de eigen Belangenvereniging Hooglanderveen had ingestemd. In dat compromis blijft de Eindweg gewoon open, maar kunnen automobilisten uit Vathorst ook een kortere noodweg gebruiken die door de Vrouwenpolder loopt. Die weg wordt eenrichtingsverkeer en wordt woensdag 19 december opengesteld. In de tweede week van januari wordt er op de Eindweg een verkeerstelling worden gehouden om te kijken of daar de verkeersdruk ook daadwerkelijk is afgenomen. Nu rijden er dagelijks 2000 voertuigen over de landelijke Eindweg. Als blijkt dat de verkeersdruk in de tweede week van januari toch nog te hoog is, wordt de Eindweg alsnog afgesloten.

Redelijkheid

Veel bewoners van de Eindweg/Holleweg zien niks in dit compromis. Zij zijn bang dat automobilisten ook straks te hard blijven rijden in hun straat en dat hun kinderen niet veilig op straat kunnen spelen. Ze klagen over afgereden zijspiegels en andere beschadigingen aan hun auto's.

In tegenspraak tot de regels is er veel bouwverkeer dat toch over de Holleweg rijdt, waar er eenrichtingsverkeer geldt. Betonnen blokken die zijn neergelegd om het bouwverkeer op de Eindweg te weren, worden gewoon terzijde geschoven. 'Waarom is er geen politie die in de ochtendspits gewoon op naleving van de verkeersregels komt kijken', vroeg één van de aanwezigen zich af.

De bewoners trokken aan de bel bij voorzitter Ineke Pongers van de Belangenvereniging Hooglanderveen. Die nam contact op met de gemeente, die weer in allerijl besloot een avond te organiseren voor de bewoners. Pongers zei dinsdagavond dat ze zich in haar gesprekken met de gemeente te zeer had laten leiden door de redelijkheid. Nu vindt ze dat de Eindweg eigenlijk gewoon dichtmoet. ,,Ik doe een beroep op de redelijkheid van de wethouder. 'Sluit hem af. Doe het gewoon'.'' Pongers wil dat de gemeente zich houdt aan het eerder genomen verkeersbesluit om de Eindweg per 1 december 2007 af te sluiten. ,,We doen een beroep op de redelijkheid van het gemeentebestuur.''

Tegen het besluit om de Eindweg per 1 december af te sluiten, waren bij de gemeente 48 bezwaarschriften binnengekomen van inwoners uit Vathorst en Hooglanderveen (de Bombiezen). Zij willen niet via de Boulevard omrijden, omdat ze dan al snel in de file staan. De Eindweg is een veel snellere verbinding. Naar aanleiding van de bezwaarschriften was de gemeente nog eens met alle partijen om de tafel gaan zitten en was tot het compromis besloten.

Adrie van Dijk uit Hooglanderveen kwam met het voorstel om per 1 januari een proefafsluiting voor de Eindweg door te voeren. Tegelijkertijd zou de noodweg door de Vrouwenpolder tweerichtingverkeer moeten krijgen. In de maand januari zou er dan verkeersmetingen moeten worden op die noodweg. Aanwezige Vathorsters gaven aan te kunnen leven met deze oplossing. Het belangrijkste voor Vathorst lijkt dat er een alternatief moet zijn om de wijk uit te kunnen.

Wethouder Kruyt gaf aan goede hoop te hebben dat de noodweg zou bijdragen tot een sterke vermindering van het verkeer op de Eindweg. Op de Eindweg/Holleweg worden verder ook snelheidsremmende maatregelen genomen. Kruyt zegde toe dat het college nog deze week een besluit neemt op de bezwaarschriften. Dan wordt duidelijk of hij alsnog tegemoetkomt aan de wensen van de bewoners van de Eindweg/Holleweg.

advertentie