Jouw Amersfoort claimt zetel Smit

Nieuws

AMERSFOORT - Jouw Amersfoort beschuldigt voormalig partijgenoot Raphaël Smit van kiezersbedrog. De partij schrijft in een persbericht het ,,volstrekt onacceptabel” dat Smit zijn raadszetel heeft overgeheveld naar de BPA. Smit noemt de verklaring van Jouw Amersfoort een rituele dans. ,,Ik ben niet eens door de partij benaderd om mijn zetel in te leveren.”

door André van der Velde

Tijdens een partijbijeenkomst eerder deze maand kwam de kwestie over het in oktober naar de BPA overgestapte raadslid aan bod. Het bestuur, de fractie en de achterban kwamen volgens partijvoorzitter John Weijers tot de conclusie dat Smit bij zijn vertrek zijn zetel had moeten inleveren. ,,De stemmers op JA hebben nadrukkelijk niet voor de BPA gekozen en ze hebben ook nauwelijks voorkeurstemmen aan Smit gegeven. Zijn actie is dus regelrecht kiezersbedrog.”

Weijers verwijt Smit vooral dat die zich niet heeft niet gehouden aan de voor de gemeenteraadsverkiezingen gemaakte mondelinge afspraak dat bij het verlaten van de fractie de zetel bij JA zou blijven. ,,Zijn overstap naar de BPA, met medeneming van de derde zetel, is daarmee in strijd.”

Smit reageert droogjes op de ferme woorden van Weijers. ,,Er is nooit een mondelinge afspraak gemaakt. Bij de samenvoeging van Leefbaar Amersfoort en D66 vond het leefbaar-deel zulke afspraken geen zin hebben, omdat ze niet wettig zijn. Gekozen volksvertegenwoordigers kun je namelijk nooit door dergelijke afspraken binden.”

De betichting van kiezersbedrog verbaast Smit. ,,Mensen die zoiets zeggen moeten eerst bij zichzelf te rade gaan. Jouw Amersfoort bestaat eigenlijk alleen uit de fractie en het bestuur. Er is geen achterban. Wat dat betreft ligt het bedrog net zo goed bij het bestuur van JA dat er niet voor heeft gezorgd dat de partij een achterban, een body heeft.”

advertentie