Eerbetoon voor Johan Heesters

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

De 104-jarige Johan Heesters wil op 16 februari 2008 een eenmalig concert geven in zijn geboortestad. Wim van Leijenhorst is een grote fan. Oorspronkelijk geboren en getogen in het Soesterkwartier verhuisde hij ruim 15 jaar geleden naar Geleen. Van Leijenhorst zou graag naar het concert gaan, maar privé-omstandigheden maken zijn komst naar de Keistad voorlopig nog onzeker: zijn vrouw is ernstig ziek.

‘Amersfoort moet zo’n groot kunstenaar eren’ AMERSFOORT - Een groot kunstenaar zoals Johan Heesters, moet worden geëerd in zijn geboortestad, vindt Wim van Leijenhorst. ,,Als je hem veroordeelt omdat hij alleen maar heeft gezongen tijdens moeilijke jaren, ga je wel heel ver.’’ In Puntenburg waar Heesters’ geboortehuis stond, zou een straat, plein of park moeten worden vernoemd naar de operettezanger, oppert Van Leijenhorst.

door John Spijkerman

,,Ik ben geboren in de Spaarnestraat in het Soesterkwartier en heb onder meer twintig jaar gewerkt aan de Herman Gorterschool aan de Dollardstraat. Ik ben ook voorzitter geweest van Fidelitas en van HVC.’’ Muzikaal gezien was Heesters één van zijn favorieten. ,,Ik zal rond de dertig jaar zijn geweest en had een brede muzikale belangstelling. In die tijd kocht ik ook vrij veel operettemuziek.’’ ,,Indrukwekkend en mooi. De timbre in zijn stem, de stemkwaliteit is ongelooflijk. Heesters zingt zo gemakkelijk. Het gaf mij zoveel rust. ,,Miljoenen mensen genieten van zijn zang. Veel mensen koesteren hem. Zo’n groot kunstenaar moet worden geëerd in zijn geboortestad.’’ Er zijn wat gevoeligheden rond Heesters, maar die wegen volgens Van Leijenhorst niet op tegen de vaststelling dat Johan Heesters een beroemde zoon van de stad Amersfoort is geweest.

,,Johan Heesters werkte al in Duitsland en is er tijdens de oorlog blijven optreden. Hij is nooit lid geweest van de NSDAP, heeft nooit deelgenomen aan militaire acties. Aan verhalen dat Heesters tijdens een bezoek aan concentratiekamp Dachau zou hebben opgetreden, hecht Van Leijenhorst weinig geloof. ,,Ik kan me niet voorstellen dat je kunt optreden in zo’n omgeving. Heesters is er wel geweest, maar dat is wat anders dan er optreden. Als zijn grootste zonde is geweest dat hij in de jaren 40 is blijven zingen, is een groot eerbetoon op zijn plaats. Ik ben op vakantie geweest in de Alpenlanden en het viel me op hoeveel sommige steden doen met hun eigen cultureel erfgoed. Beroemde stadsgenoten worden allemaal geëerd als ‘beroemde zoon van Salzburg of Wenen. Mensen worden daar beoordeeld op grond van hun kwaliteiten als componist of wetenschapper.’’ Van Leijenhorst waarschuwt voor selectieve verontwaardiging. ,,Ik heb vorige week op televisie gezien hoe Julio Iglesias danspasjes maakte met de presidenten van China en N-Korea. Aan die handen kleeft heel wat bloed, maar niemand roept op tot een boycot van de concerten van Julio Iglesias of het niet kopen van zijn cd’s. En volgend jaar vertrekken Nederlandse sporters naar China om deel te nemen aan de Olympische Spelen.’’ Waarom zijn mensen dan wel zo verontwaardigd over Johan Heesters. Ik heb respect voor mensen die tijdens de oorlog groot leed hebben geleden, maar we leven wel in 2007/2008.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie