Kruyt breekt lans voor historische canon

Nieuws

AMERSFOORT - Wethouder Arriën Kruyt (Cultuur) maakt zich sterk voor een Amersfoortse historische canon. Tijdens de presentatie donderdagavond van het Historisch jaarboek van de Stichting Flehite pleitte hij voor een overzicht van onder meer belangrijke personen, kunstwerken en historische processen die samen laten zien hoe Amersfoort zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.

door André van der Velde

Kruyt hekelde donderdagavond de teloorgang van het historisch besef in Nederland. Dat het vak vaderlandse geschiedenis op school ooit is afgeschaft noemt hij een fatale fout. ,,Terwijl in andere landen onderwijs in de eigen geschiedenis de normaalste zaak van de wereld is."

Het enthousiasme voor een Amersfoortse canon was bij Kruyt aangewakkerd door de bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Nyenrode, Bart van Steenbergen, die hem op het belang ervan wees. De wethouder ziet er met het oog op de festiviteiten rond Amersfoort 750 jaar, een mooie gelegenheid om de Amersfoortse geschiedenis meer bekendheid te geven.

Een Amersfoortse historische canon kan volgens Kruyt ook toekomstige bestuurders hoeden voor vergissingen. ,,Er zijn twee historische planologische missers geweest: de Stadsring en de locatie van Theater De Flint", aldus de wethouder. ,,De Stadsring was vroeger echt prachtig, daar liep ook de oude Barneveldse beek. Maar in 1949 werd besloten de weg aan te leggen, het plan was toen al enorm omstreden. Wat ik een saillant detail vind, is dat tot diep in de nacht vergaderd werd om een besluit te nemen. Dat is sowieso erg onverstandig. En de Flint werd gerealiseerd in een, in de woorden van toen, achterbuurt. Het theater moest het niveau daar om hoog trekken. Maar die gedachte was heel naïef. Bovendien ligt De Flint ook op de verkeerde plaats en het is moeilijk bereikbaar."

Kruyt stelde dat het uitwerken van de canon niet bij de overheid moet liggen. ,,Want dan gaat de overheid zelf geschiedenis schrijven en dat gebeurt alleen in dictaturen." Hij riep donderdagavond de Amersfoortse bibliotheken, het Archief Eemland en de Oudheidkundige Vereniging Flehite op het idee op te pakken. Kruyt: ,,Die reageerden na afloop ook enthousiast. Er komt denk ik zeker een boekje uit, en ik hoop dat er ook iets interactiefs gebeurt, maar dat is de bibliotheek wel toevertrouwd."

advertentie