Heesters buitengewoon verdrietig over actie antifascisten

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Zanger Johannes Heesters is erg bedroefd dat antifascistische actievoerders het optreden in zijn geboortestad Amersfoort willen verstoren. Dat laat de 104-jarige artiest in een persbericht weten. Heesters is omstreden omdat hij zou hebben opgetreden in gevangenenkamp Dachau. Bewijzen daarvoor ontbreken echter en Heesters zelf heeft een dergelijk optreden altijd ontkend.

Antifascisten en oud-verzetsstrijders willen dit weekeinde tientallen kaarten reserveren en het optreden op 16 februari in De Flint verstoren met het zingen van liederen. In het vrijdag verzonden persbericht vraagt Heesters zich af wat hij verkeerd heeft gedaan. Hij geeft toe dat hij in 1935 Nederland verliet om carrière te maken in Duitsland. ,,En ik kan mij nog goed herinneren dat veel Nederlanders destijds heel trots waren dat ik in het grote buurland carrière maakte. Maar niemand heeft mij toentertijd verweten naar Duitsland te zijn gegaan."

Heester benadrukt nooit aan een propagandafilm te hebben meegewerkt. ,,Van mij vindt u geen oproepen om op Hitler te stemmen en naar foto's van mij aan de zijde van de partijprominenten, zult u vergeefs zoeken." Volgens Heesters stond hij in Hitler Duitsland juist bekend als de liberaal grootgebrachte Nederlander die niet veel met de nazi's op had. ,,Maar afgezien van mijn carrière in Duitsland en het feit dat Adolf Hitler van operette hield en wel eens naar voorstellingen met mij kwam: Wat heb ik gedaan om tot het einde van mijn leven de woede van de Nederlanders, mijn medelandgenoten, te verdienen?"

Heesters vertelt dat propagandaminister Joseph Goebbels hem onder druk zette de Duitse nationaliteit te nemen. ,,Ik heb daaraan nooit toegegeven, en geloof mij: ten tijden van een dictatuur is zoiets alles behalve eenvoudig."

Dat hij zoveel mogelijk zijn eigen weg ging en zich niet kon vinden in de ideologie van de nazi's, onderbouwt hij met een voorbeeld uit 1938. ,,Toen vroeg de joodse theaterdirecteur Kurt Hirsch mij om met hem en zijn joods ensemble op te treden in Amsterdam en Den Haag. Ik heb toen zogezegd geen seconde getwijfeld en heb in beide steden opgetreden, aan de zijde van toneelspelers die Duitsland om racistische redenen hadden moeten ontvluchten. Ik heb dat optreden met mijn volle bewustzijn aangenomen, wetend dat het ministerie van Propaganda daar alles behalve ingenomen mee zou zijn. Over de persoonlijke consequenties die dat voor had wil ik het niet hebben. Ik wil er slechts op wijzen dat, als ik daadwerkelijk aan de kant van de nazi's had gestaan ik me nooit aan zo'n uitnodiging zou hebben gewaagd."

Optredens die de nazi's zouden hebben ondersteund, zegt Heesters altijd strikt te hebben geweigerd. ,,Ook toen de nazi's dat met nadruk eisten en het zwaar was om mij daaraan te onttrekken. Na 1940 drong Goebbels erop aan dat ik als 'prominente Hollander in Duitsland' deel zou nemen aan Nationaal Socialistische programma's op de Nederlandse radio of op de podia in Amsterdam. Maar ik wist dat mijn landgenoten het me nooit zouden vergeven en heb het consequent geweigerd. Ik heb geen enkele keer in bezet Nederland opgetreden en heb me niet voor het karretje van de nazi's laten spannen."

Wat het omstreden bezoek aan gevangenkamp Dachau betreft, verklaart Heesters dat hij daar niet onderuit kon komen. ,,Dat ik mij voor dit door de nazi's afgedwongen bezoek, waar ik dit keer geen kans voor zag het te vermijden, diep schaam, heb ik keer op keer tot uitdrukking gebracht. Tientallen jaren geleden en nu weer. De valse, en steeds weer opduikende bewering, dat ik bij deze gelegenheid ook voor het SS-bewakingspersoneel zou hebben opgetreden is inmiddels, gelukkig, eindelijk weerlegd. Vorig jaar kon eindelijk bewezen worden dat er geen sprake is geweest van een dergelijk optreden, zoals mij dat in Nederland steeds weer verweten werd. De Nederlandse media hebben daar gelukkig uitvoerig over bericht en mij eindelijk geloofd dat ik daarover altijd de waarheid heb gesproken."

Heester zegt zichzelf geen enkel verwijt te maken, ,,hoezeer ik ook mijn geweten naga.",,Ik heb mijn landgenoten en mijn geboorteland nooit verraden, zo waarlijk helpe mij God. Ik ben en blijf Nederlander, tot mijn laatste ademtocht. En het is mijn grootste hartenwens om tijdens mijn leven het nog te beleven dat ik welkom ben in mijn Nederland."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie