Amersfoort voor de rechter

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De zestien gemeenten uit Utrecht en Gelderland, waaronder Amersfoort, die door MKB-Nederland zijn aangeklaagd voor het overtreden van de aanbestedingswet, hebben toegezegd de omzeteis te verlagen. Ireen Hardenbol van MKB-Nederland noemt de tegemoetkoming ,,mooi nieuws" omdat door de verlaging nu ook kleinere bedrijven kunnen meedingen naar de opdracht. Volgende week dinsdag doet de rechter uitspraak in het kort geding.

De stichting MKB Nederland spande dinsdag een kort geding aan tegen 16 gemeenten en twee gewesten omdat zij een groot aantal kleine opdrachten hadden samengevoegd tot één grote order. Daarbij ging het om een opdracht voor het leveren van tijdelijk personeel door uitzendbureau's. ,,Op deze manier wordt een deel van het midden- en kleinbedrijf uitgesloten", stelt Hardenbol, die secretaris is van de stichting Aanbestedingen MKB. Deze stichting valt onder MKB-Nederland en heeft het kort geding aangespannen.

Cruciaal is volgens Hardenbol de omzeteis. ,,Je kunt in het algemeen stellen dat hoe groter de opdracht is, hoe hoger ook de omzeteis is. Daar valt ook wat voor te zeggen: opdrachtgevers willen niet met financieel zwakke bedrijven in zee. Daarom geldt een omzeteis van 200 procent van de totale waarde van de opdracht. Stel de opdracht is 1 miljoen euro, dan moet een bedrijf een omzet hebben van 2 miljoen euro per jaar, over een periode van vijf jaar", legt ze uit. ,,De achttien gemeenten hebben het orderbedrag echter kunstmatig verhoogd door een groot aantal orders samen te voegen. Daardoor is ook de omzeteis buitenproportioneel omhoog gegaan. Zo wordt de mededinging beperkt op een manier die wettelijk niet is toegestaan."

Als de vordering volgende week door de rechter wordt afgewezen is dat slecht nieuws het hele midden- en klein bedrijf in Nederland, stelt Hardenbol. ,,De wetgeving is nu onduidelijk. Als de rechter straks zegt dat de regeling is toegestaan, dan is de politiek aan zet om er voor te zorgen dat deze wijze van aanbesteding niet meer mag."

De gemeenten en gewesten die MKB-Nederland voor de rechter heeft gedaagd zijn behalve Amersfoort: Baarn, Blaricum, Bunschoten, Bussum, Eemnes, Hilversum, Huizen, Laren, Leudsen, Muiden, Naarden, Nijkerk, Soest, Wijdemeren, Zeist, Gewest Eemland, Gooi-en Vechtstreek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie