Een op de vier hennepplantages opgerold na anonieme tip

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Eén op de vier hennepplantages in Amersfoort wordt opgerold na een anonieme melding via de 'M-lijn' (Meld-Misdaad Anoniem). Dat blijkt uit de evaluatie van een pilot-project over de aanpak van de hennepteelt.

De pilot ging van start op september 2006. In de periode september 2006 tot september 2007 werden 52 hennepplantages opgerold. Dertien daarvan werden dus opgerold na een anonieme melding. In 39 gevallen werden er kwekerijen opgeruimd waarbij het om minder dan 500 planten ging. Bij zes kwekerijen werden meer dan 500 planten aangetroffen. In zeven gevallen werden er geen planten aangetroffen, maar werd er wel gedroogde hennep gevonden of was er sprake van stroom. In vier gevallen ging het om buitenteelt.

In de nieuwe aanpak rond de hennepteelt werkt de gemeente samen met andere partners zoals Eneco, belastingdienst, Openbaar Ministerie, brandweer en woningbouwcorporaties. Daartoe werd vorig jaar september een convenant ondertekend. Doel van de smanenwerking was het afschrikken van de hennepteelt en beter zicht krijgen op de achterliggende criminaliteit. De kosten van het ontmantelen van de kwekerijen worden verhaald op de overtreders.

Bij alle acties werden 11.707 planten in beslag genomen en 122 kilo hennep aangetroffen. In 37 gevallen was er sprake van diefstal van stroom.

In toen gevallen was sprake van een hennepkwekerij in een eigen woning. In acht gevallen is op verzoek van de woningbouwcorporatie de huur 'vrijwillig' door de huurder opgezegd, in de overige gevallen lopen er procedures of worden die gestart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie