Eerste stemronde Suprisebox

12 december 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Alle Amersfoorters kunnen door te stemmen mede bepalen hoe het programma van Amersfoort 750 jaar eruit komt te zien. In de zogenoemde surprisebox zitten vijftien aanvullende projecten. Via de website www.amersfoort750.nl kan iedereen tot 27 januari stemmen op drie van deze projecten.

Burgemeester Albertine van Vliet roept alle Amersfoorters op mee te doen aan de stemronde. ,,Ons jubileum in 2009 wordt een feest van de héle stad. Ook van u! Breng dus vooral uw stem uit en beslis zo zelf wat er extra op het programma komt". Op 12 juni 2009 heeft Amersfoort 750 jaar stadsrechten. Culturele, sportieve, culinaire en bezielende festiviteiten zijn volop in voorbereiding. Het wordt een feest van, voor en door de stad. Via de surprisebox kunnen Amersfoorters aanvullende projecten voor het feestprogramma aandragen. Ze maken dan kans op maximaal 25.000 euro om het project te kunnen realiseren. Amersfoorters bepalen in twee stemrondes welke projecten winnen.

De eerste stemronde van de surprisebox duurt tot en met 27 januari 2008. Er zijn drie categorieën: muziek, jeugd, diversen. Binnen elke categorie kan één stem worden uitgebracht.

Na afloop van de stemronde zijn er drie winnende projecten, gekozen door de Amersfoorters. Uit de overgebleven projecten kiest het bestuur van Amersfoort 750 een vierde winnaar. Dat is een project met een duidelijke toegevoegde waarde voor het feestprogramma. Op zaterdag 2 februari 2008 is op het Sint Jorisplein tussen 12.00 en 15.30 uur een feestelijk programma. Met rond 13.30 uur de bekendmaking van de winnaars door burgemeester Van Vliet, voorzitter bestuur Amersfoort 750.

Tijdens de tweede stemronde van de surprisebox, in juni 2008, worden opnieuw vier projecten gekozen. Nieuwe ideeën voor deze stemronde zijn welkom. Deze kunnen tot 1 april worden ingediend via www.amersfoort750.nl. Daarop staat ook meer informatie over het feestprogramma.

De vijftien projecten van de surprisebox

In de categorie Muziek:

* Amersfoort-in-concert (Indiener: Jacques Verheijen Muziekproducties) Een feestelijk verjaardagsconcert in het hart van de stad ter gelegenheid van Amersfoort 750 jaar stad.

* Amersfoorts fricassee (Indiener: Simon Groot van Collegium Amisfurtense) Een eigentijds muziekspektakel op diverse plaatsen in de binnenstad rondom een stukje Amersfoortse muziekgeschiedenis uit de zestiende eeuw.

* De Nieuwe Stad (Indiener: Gezamenlijke korpsen / Bureau Kunsteducatie. Een groot muzikaal en theatraal festijn op verschillende pleinen en onverwachte locaties in de binnenstad van Amersfoort.

* Explosie 1444 (Indiener: Commissie 2009 van Regionaal Concert Orkest Wilskracht) Amersfoortse culturele verenigingen werken samen aan een onvergetelijk muzikaal en theatraal spektakel met lichtshow en vuurwerk.

* Il Sacro Furto (Indiener: Arnold van Berkel van het Amersfoorts Kamerkoor) Wereldpremière in Amersfoort van de opera Il Sacro Furto, van de Amersfoortse componist Wim Franken.

* Kirikou (Indiener: Marjan Absil van Klein Amersfoorts Koor) Een theatraal heldenepos, verpakt als West Afrikaans kindersprookje. Een muziektheaterproductie voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld. In de categorie Jeugd

* De schoonheid van het verschil (Indiener: Adriana Nichting van KunstvaarRoute Amersfoort) Het jubileumthema van de KunstVaarRoute. Kunstwerken door jongeren, begeleid door taal- en beeldkunstenaars. Ontdek de rijkdom van de diverse culturen in Nederland.

* Het borrelt in Amersfoort (Indiener: Karin Horst) Sofie en Najib beleven avonturen die de geschiedenis, het heden, de toekomst en het borrelende water van Amersfoort met elkaar verbinden. Een speciale uitgave voor kinderen.

* Internationaal Kinderfeest (Indiener: Gertrude Abbring en Jolande Koelewijn, Stichting Onderwijs Voorrang Eemland (SOVEE) en Stichting Welzijn Amersfoort (SWA))

Een bruisend cultuurfestijn waar kinderen van 138 verschillende nationaliteiten uit de stad elkaar op verrassende wijze ontmoeten.

* Sofie en Lange Jan op stap (Indiener: Marcel Oudenbroek van Poppentheater Cassiopeia) Sofie en Lange Jan komen tot leven in een poppenspel voor de jongste inwoners van Amersfoort met als thema: Samen vieren wij feest.

* Sportspektakel binnenstad (Indiener: Hans Seubing en Ben Echten, Samenwerkingsverband ROC ASA / ROC Midden Nederland) Studenten van ROC Midden Nederland en ROC ASA organiseren een groots sportspektakel voor jongeren in de binnenstad van Amersfoort.

In de categorie Diversen

* De kracht van puur spektakel (Indiener: Gert-Jan Flik, Amerpoort) Mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders creëren met de inwoners van de stad een wereld vol schilderachtige taferelen.

* De omtrek van Amersfoort (Indiener: Luc Jansen - Stichting Omtrek van Amersfoort) Een unieke wandeling op een speciale dag langs de grenzen van de stad. Met wandelgidsje. Voor jong en oud, om samen 750 jaar Amersfoort te vieren.

* Het bacchanaal (Indiener: Joost Keizer van Wilskracht Amersfoort) Een middeleeuws diner in onze binnenstad. Verrukkelijk eten uit alle windstreken omlijst met vrolijk amusement, ter ere van het jubileum.

* Smaakvolle Lieve Vrouwtjes (Indiener: ROC ASA Hotel en Hospitality Leerhotel 'Het Klooster) Een nieuw koekje: het Lieve Vrouwtje, geïnspireerd op de toren. Ontwikkeld door professionals en leerlingen van Leerhotel 'Het Klooster', met inwoners van de stad.

Uitgebreidere projectbeschrijvingen staan op www.amersfoort750.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie