Gerard van Vliet haalt Johan Heesters naar Amersfoort

30 november 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoorter Gerard van Vliet heeft ervoor gezorgd dat Johan Heesters naar Amersfoort komt. In verband met het optreden van de dan 104-jarige Johan Heesters in theater De Flint op 16 februari 2008 wil Van Vliet een speciale website opzetten. Op die website wil hij een objectief beeld schetsen over het leven van Johan Heesters. Daarbij wordt ook gekeken naar Heesters' rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.

door John Spijkerman

Heesters werd geboren aan de Puntenburgerlaan in Amersfoort. Hij was acteur en operettezanger en vertrok in de jaren dertig naar Duitsland en Oostenrijk waar hij zijn carrière voortzette. Ook tijdens de Nazi-tijd bleef hij optreden. In 1941 bezocht hij het concentratiekamp Dachau. Sommigen zeggen dat Heesters daar - begeleid door een orkest van Poolse gevangenen - zou hebben gezongen voor de SS. Heesters ontkent overigens dat hij zou hebben gezongen tijdens zijn bezoek. Heesters zegt wel zich diep te schamen voor het bezoek dat hij heeft gebracht aan Dachau en dat de Nazi's erin geslaagd zijn hem daarheen te lokken. Dit alles zorgde er na de oorlog voor dat Heesters omstreden was bij zijn Nederlandse landgenoten.

Gerard van Vliet speelt een belangrijke rol bij de komst van Johan Heesters naar Nederland. ,,Ik las een interviewtje met Heesters in De Volkskrant waarin hij aangaf dat hij nog eens in Nederland wilde optreden.'' Behalve raadslid voor de Burger Partij Amersfoort, is Van Vliet ook de auteur van een boek over vitaliteit. De nu nog 103-jarige - en nog steeds vitale - Johan Heesters heeft zijn speciale aandacht. Toen hij las over de hartenwens van Heesters, liet Van Vliet zich eerst voorlichten over de handel en wandel van Heesters tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik heb gebeld met het NIOD (Nederlands Institiuut voor Oorlogs Documentatie) en met enkele journalisten.'' Zij vertelden Van Vliet dat wat Heesters gedaan had tijdens de oorlog niet veel verschilde van wat vele anderen destijds hebben gedaan. ,,Als je kijkt waarop hij wordt afgerekend: Hij heeft geen mensen vermoord. Hij is alleen blijven optreden. Hij heeft zich niet actief getoond. Hij is geen Duitser geworden. Zijn bezoek aan Dachau? Daar werden duizenden mensen heen geleid. Veel mensen waren naïef. En wat zouden jij en ik gedaan hebben?''

Van Vliet zag geen onoverkomelijke bezwaren tegen een optreden van Heesters in Amersfoort. Hij zocht contact met Simone Rethel-Heesters, de vrouw van Johan Heesters. Zij behartigt diens belangen. Van Vliet vroeg haar of Heesters in Nederland wilde optreden als hij dat voor elkaar zou krijgen. Vervolgens zocht Van Vliet contact met Theaterdirecteur Pieter Erkelens en vroeg hem of hij wilde meewerken. Het antwoord was bevestigend. Daarop zocht Van Vliet contact met de burgemeester van Amersfoort en vroeg haar hoe zij tegenover een optreden van Johan Heesters zou staan. ,,Ze zei dat het moest kunnen, ook al ligt het wat gevoelig. Amersfoort moet het aankunnen.''

Na al deze positieve reacties ging Van Vliet aan de lag richting Johan Heesters. In overleg met Flintdirecteur Erkelens werd gekozen voor een concert op 16 februari 2008. De kaartverkoop voor dat concert gaat van start op 15 december.

Met het oog op het concert in De Flint gaat Van Vliet nu een site opzetten voor Johan Heesters. Hij verwacht dat die site met de naam www.johannesheesters.nl over twee à drie weken operationeel zal zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie