Raad in beroep bij bestuursrechter over zendmachtiging

Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenteraad gaat in beroep bij de bestuursrechter tegen het besluit van het Commissariaat van de Media (CvdM). Het CvdM besloot op 6 november dat de bezwaarschriften van de gemeenteraad en de gemeente Amersfoort tegen het verlenen van de zendmachtiging aan Omroep Amersfoort niet-ontvankelijk zijn omdat het hier volgens het CvdM om niet-direct belanghebbenden gaat.

door John Spijkerman

Een raadsmeerderheid wil dat de zendmachtiging naar RTV Eemstad zou moeten gaan, maar het CvdM koos voor Omroep Amersfoort. Met de kleinst mogelijke meerderheid (19-18) stemde de gemeentraad dinsdagavond in met een voorstel om tegen dit besluit bij de Rechtbank Utrecht beroep in te stellen.

De procedure bij de rechtbank zou anderhalf tot twee jaar kunnen duren, denkt gemeentewoordvoerder Van der Wal. Mediawethouder Arriën Kruyt kondigde aan dat hij de raad op korte termijn zal inlichten hoe het verder moet met de subsidiëring van de omroep. Maar volgens VVD-raadslid Koos Voogt zou de rechtbank met een versnelde behandeling de kwestie met een maand of drie kunnen behandelen. ,,Maar de rechtbank kijkt zelf of de zaak urgentie heeft.''

Lijmpoging

Voogt denkt dat de hele omroepstrijd uiteindelijk schadelijk is voor zowel Omroep Amersfoort als RTV Eemstad. Hij hoopt dat beide partijen hun 'gezond verstand' gaan gebruiken en dat zij in een soort 'lijmpoging' bijeengeroepen worden om tot elkaar te komen. Dat zou moeten gebeuren nadat het beroep officieel is ingediend.

De VVD-er signaleert dat Omroep Amersfoort in financiële problemen zit en een liquiditeitstekort van 50.000 euro heeft. ,,Omroep Amersfoort heeft een verzoek gedaan aan wethouder Kruyt of dat aangevuld kan worden. De fracties hebben gezegd dat kan niet zomaar.'' Zij hebben wethouder Kruyt gevraagd om met een toelichting te komen. Voogt legt uit dat de gemeenteraad uiteindelijk moet instemmen met het voorstel Omroep Amersfoort de helpende hand te bieden.

advertentie
advertentie