Nieuw onderzoek naar brand

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie zal opnieuw onderzoek doen naar de brand in de Elleboogkerk op 22 oktober. Dat zal gebeuren aan de hand van nieuwe gegevens die de afgelopen weken zijn binnengekomen. Dat maakte burgemeester Albertine van Vliet dinsdagavond bekend tijdens de behandeling van het rapport dat onderzoeksbureau B&A heeft uitgevoerd naar het optreden van de hulpdiensten tijdens het eerste uur van de brand. Ook zal de gemeente onderzoeken hoe beheerder SRO de onderhoudswerkzaamheden heeft aanbesteed.

door André van der Velde

De politie presenteerde twee weken geleden haar onderzoeksrapport, waarin werd geconcludeerd dat er strafrechtelijk gezien geen oorzaak voor de brand is vast te stellen. Volgens Van Vliet is dankzij omwonenden en de media de afgelopen veertien dagen echter veel nieuw materiaal boven tafel gekomen. ,,Daarom zal het OM het onderzoek nogmaals tegen het licht houden."

De afgelopen weken is ook duidelijk geworden dat de zoon van een SRO-medewerker de loodgieter was die onderhoudswerkzaamheden uitvoerde aan het dak van de Elleboogkerk. Voor Van Vliet is die ontwikkeling reden om binnen SRO een onderzoek te doen naar het gunnen van kleine onderhoudswerkzaamheden aan familieleden.

De verzekeringsmaatschappijen op hun beurt zijn ondertussen een onderzoek gestart naar de aansprakelijkheid.

Volgens Van Vliet is inmiddels wel onomstotelijk vast is komen te staan dat de eerste melding via alarmnummer 112 pas na 13.30 uur bij de meldkamer is binnengekomen. ,,Degen die dat willen mogen de banden afluisteren bij de brandweer en politie", zegde ze toe. Het openbaar maken van het politierapport gaat haar te ver. ,,Dat valt niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente."

De gemeenteraad wacht overigens eerst de uitkomsten af van de drie lopende onderzoeken naar de brand in de Elleboogkerk. Als dan nog vragen onbeantwoord zijn gebleven, zullen alsnog moties worden ingediend voor nader onderzoek naar de toedracht, zo bleek disdagavond.

Tijdens het debat dat volgde verweten meerdere partijen Van Vliet dat zij de omwonenden zou hebben geschoffeerd met haar verwijten dat ze eerder het alarmnummer 112 hadden moeten bellen. ,,Ik ben ook geschokt door het beeld dat is ontstaan. Maar ik verwijt niemand niet te hebben gebeld", benadrukte ze. ,,Maar als gemeente zouden we wel moeten kijken naar mogelijkheden om mensen te laten breken met de natuurlijke reactie van 'ik zal maar niet bellen'." Naar aanleiding van de vele vragen liet Van Vliet onder meer weten dat de hulpdiensten al structureel overleg voeren over verkeersmaatregelen in de stad en dat de brandweer geregeld de zogenoemde aanvalplannen test en aanpast. Verder zegde ze toe te laten onderzoeken waarom de brandweer niet wist dat naast de Elleboogkerk een dagopvang voor verstandelijk gehandicapten zat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie