Politiechef komt terug op opmerking over brandblussers

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Tijdens een informatie-avond in het stadhuis die vorige week donderdagavond werd gehouden, herriep de districtschef deze eerdere uitspraak.

AMERSFOORT - De politie blijkt toch niet te beschikken over foto- of filmmateriaal waarop brandblussers te zien zijn die gebruikt zouden zijn tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan het Armando Museum op 22 oktober. In een gesprek met de regionale radiozender Radio M zei districtschef Lemereis vorige week nog dat de politie materiaal had waarop de brandblussers wel te zien zouden zijn. Hij deed die uitspraak na afloop van een persconferentie in het Amersfoortse stadhuis.

,,Ik heb me versproken. We hebben geen foto’s van vóór de brand.’’ Lemereis kwam met deze mededeling na een bericht van RTV Utrecht. De regionale televisieomroep verklaarde te hebben gesproken met een rechercheur uit het onderzoeksteam dat de brand onderzocht.

Deze rechercheur vertelde RTV Utrecht dat er geen foto’s waren van vóór de brand waarop brandblussers te zien zouden zijn.

Volgens de politiechef is er voor het politie-onderzoek wel uitgebreid gesproken met werklieden en andere getuigen. Op basis van die verklaringen blijft hij er van overtuigd dat de werklieden die de onderhoudswerkzaamheden uitvoerden brandblusapparatuur bij zich hadden. ,,Zij hebben dat verklaard en mensen hebben dat verklaard.’’

Lemereis vertelde dat er op 22 oktober twee werklieden hebben gewerkt op de steiger. De werkzaamheden die ze daar uitvoerden waren met een ‘kleine gasgestuurde soldeerbout’. In dat geval schrijven richtlijnen voor dat er een half uur toezicht wordt gehouden, merkte Lemereis op. Volgens de politie is er gewerkt volgens de geldende regels en voorschriften.

Dat de brandblusapparatuur niet zichtbaar is op foto’s en filmopnamen, komt volgens Lemereis omdat de twee werklieden de brandblusapparatuur alvast mee naar beneden hadden genomen toen ze gingen lunchen. Ze deden dit omdat ze ‘s middags ergens anders een klus moesten doen.

Toen ze na de lunch terugkwamen, bleek de Elleboogkerk al in brand te staan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie