‘Burgemeester wilde niemand de schuld geven over niet bellen 112’

Nieuws

AMERSFOORT - Als burgers 112 eerder hadden gebeld, was de Elleboogkerk wellicht niet afgebrand, zei burgemeester Van Vliet vorige week. Die opmerking van de burgemeester viel slecht bij buurtbewoners: alsof zij achteraf de schuld kregen. ,,Ik merk dat er een naar gevoel is dat de burgemeester de mensen de schuld geeft, maar ik heb nooit de schuld aan iemand willen geven’’, reageerde burgemeester Van Vliet donderdagavond tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor buurtbewoners in het stadhuis. Van Vliet deed haar eerdere uitspraak tijdens een persconferentie waarin het onderzoek naar de oorzaak van de brand centraal stond. Veel buurtbewoners hielden er een vervelend gevoel aan over. Alsof de burgemeester het straatje van de gemeente wilde schoonvegen en burgers de schuld gaf voor het afbranden van de kerk, omdat ze niet op tijd 112 hadden gebeld.

De gemeente had de bijeenkomst voor buurtbewoners donderdagavond georganiseerd in de personeelskantine van het stadhuis om duidelijkheid te verschaffen. Alle vragen rond de brand moesten op tafel en zo helder mogelijk beantwoord worden. Of zoals Van Vliet aangaf. ,,In deze stad willen we geen trauma à la Bijlmermeer.’’

Een van de aanwezigen op de bewonersbijeenkomst in het stadhuis vond dat de opmerking in het onderzoeksrapport dat ‘als 112 gebeld zou zijn de brand wellicht voorkomen had kunnen worden’ uit het rapport gehaald moest worden. Omdat het daardoor leek alsof de schuld ergens anders werd neergelegd.

De burgemeester reageerde buitengewoon fel op aantijgingen dat zij de burger ‘de schuld’ had willen geven voor het afbranden van het Armando Museum. ,,Wat me vreselijk veel pijn doet, is wat er in de buurt leeft. Ik heb op geen enkele manier gezegd dat omstanders de schuld hebben.’’ Haar woorden leken goed te vallen bij het overgrote deel van de aanwezigen.

advertentie
advertentie