Burgemeester niet op de hoogte van familierelatie SRO en loodgietersbedrijf

27 november 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Burgemeester Van Vliet wist niet dat de loodgieter die op 22 oktober bij het Armando Museum op het dak aan het werk was, de zoon is van een leidinggevende bij de SRO. Lokale en regionale media berichtten eerder donderdag dat er sprake was van een dergelijke familierelatie bij de uitbesteding van de onderhoudswerkzaamheden aan de Elleboogkerk.

door John Spijkerman

Een brand verwoestte op 22 oktober het Armando Museum. De politie heeft de oorzaak van de brand niet kunnen vaststellen. Het kan kortsluiting geweest, maar ook te maken hebben met een vonk die tijdens werkzaamheden van het loodgietersbedrijf in het museum terecht is gekomen. Vanuit privacy-overwegingen wilde de gemeente niet bekend maken welk bedrijf de onderhoudswerkzaamheden had uitgevoerd.

Volgens de politie hebben het loodgietersbedrijf en andere aanwezige werklieden zorgvuldig hebben gehandeld en gewerkt ‘volgens de geldende regels en voorschriften’.

De Burger Partij Amersfoort (BPA) had eerder deze week vragen gesteld over mogelijke familierelaties die een rol zouden hebben gespeeld bij de opdrachtverlening door de SRO aan het loodgietersbedrijf. Directeur Leo Stein van de SRO, wil tegenover De Stad Amersfoort geen aanvullend commentaar geven op de berichten over familierelaties bij de SRO.

Burgemeester Van Vliet wil eerst zeker weten hoe het is gegaan. ,,De aanbesteding gebeurt door de SRO. Het is niet aan ons om antwoord te geven op vragen dat familiale banden een rol hebben gespeeld. Eerst moeten we weten wat de feiten zijn.'' Dat er van een familierelatie sprake zou zijn, vindt ze op zich reden voor de gemeente om navraag te doen bij de SRO. Vandaag vindt er een gesprek plaats tussen gemeente en SRO waarbij ook naar deze vraag gekeken zal worden.

SRO: Loodgietersbedrijf niet geselecteerd vanwege familierelatie

AMERSFOORT - De SRO verweert zich in een persverklaring tegenover aantijgingen in lokale en regionale media. Daarin werd onder meer beweerd dat er een familierelatie bestaat tussen de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk die de onderhoudswerkzaamheden uitvoerde aan de Elleboogkerk en een leidinggevende bij SRO. Volgens de SRO beschikte het eenmansbedrijf over de voor dit werk vereiste vakdiploma's en expertise. Daarom zou het bedrijf zijn geselecteerd voor de uitvoering en niet vanwege de familierelatie met de manager Technische Dienst.

De SRO meldt in een persverklaring dat alle werkzaamheden aan de Elleboogkerk werden uitbesteed aan gekwalificeerde bedrijven. Voor het schilderwerk was dat de firma E. de Vaal; voor de steigerbouw de firma Dejo en voor het zink- en loodgieterswerk voor het vervangen van de dakgoten de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk. Bij de uitbesteding heeft SRO het gemeentelijk aanbestedingsbeleid gevolgd. Omdat de werkzaamheden onder de grens liggen van € 20.000,- zijn er niet meerdere offertes gevraagd en is het werk 1 op 1 gegund.

De SRO betreurt het 'ten zeerste dat in de media een beeldvorming is ontstaan die geen recht doet aan de inzet en de zorgvuldigheid waarmee wij met de uitvoering van deze opdracht zijn omgegaan'.

Volgens de SRO beschikte het eenmansbedrijf van de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk over de voor dit werk vereiste vakdiploma's en expertise. Daarom zou het bedrijf zijn geselecteerd voor de uitvoering en niet vanwege de familierelatie met de manager Technische Dienst. Ook andere bedrijven zouden gebruikmaken van de diensten van de firma DI Dak - Zink- en loodgieterswerk. Zo zou dit bedrijf de goten hebben vervangen van het klooster aan de Zuidsingel, de zinkwerkzaamheden (inclusief goten) hebben verricht van de OLV ter Eem. Voor de SCW werden daklijsten gelegd en goten gerepareerd voor diverse woningen in het Vermeerkwartier.

SRO heeft dit jaar voor ongeveer 500.000 euro aan loodgieterswerkzaamheden uitgevoerd. 95 Procent van die werkzaamheden werd gedaan door andere bedrijven dan DI Dak- Zink- en loodgieterswerk is gegund. Voor de ondersteuning van de werkzaamheden (hand- en spandiensten) is een VCA gecertificeerde SRO medewerker ingezet.

De SRO -én het loodgietersbedrijf zijn op de hoogte van de richtlijnen in de brochure van de Rijksdienst voor Archeologie - Cultuurlandschap en Monumentenzorg (RACM). Deze richtlijnen komen overeen met de eisen van de verzekeringsbranche. In de persverklaring wordt erop gewezen dat die richtlijnen/eisen ook zorgvuldig in acht zijn genomen. ,,Zo is er - waar een wachttijd wordt genoemd van een ½ uur voor het solderen met een kleine vlam - een wachttijd toegepast van ruim 1 uur en 20 minuten. Tijdens de uitvoering van het werk waren brandblussers aanwezig en ook de soldeerbout is conform de voorschriften na het werk in een steigerpaal gestoken ter afkoeling. Voorafgaande aan de uitvoering is door de Technische Dienst van SRO het werk gemeld bij de afdeling Monumentenzorg. Over de planning en de uitvoering van alle werkzaamheden is met de conservator en de beheerder van het Armandomuseum overleg gevoerd. Vanuit de Technische Dienst van SRO is vrijwel dagelijks ter plaatse controle uitgeoefend op de uitvoering.''

De SRO merkt op dat financiële meevallers bij de uitbesteding van onderhoudswerkzaamheden niet ten gunste komen van SRO. ,,Vanuit het gemeentelijke onderhoudsfonds wordt jaarlijks budget gereserveerd voor de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden. Eventuele mee- en tegenvallers in de aanbesteding/uitvoering komen ten gunste/laste van dit onderhoudsfonds.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie