Volleybaldames Forza op koers

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

Na een drietal moeilijke wedstrijden te hebben gespeeld stond er op papier voor afgelopen zaterdag een wat rustiger wedstrijd op het programma voor het team van coach Harry van Surksum. Maar ook nu weer bleek dat in sport vaak andere wetten gelden en moesten de Forza dames alle zeilen bijzetten om dit duel niet te verliezen. In de eerste set was er bij Forza Hoogland nauwelijks enige overtuiging in het spel te ontdekken en liep het bij de dames van US op alle fronten beter. De pass liep eenvoudig weg niet bij de Hooglandse dames, waardoor de aanval te voorspelbaar werd. Daartegenover stond een goed blok van het Amsterdamse team dat dan ook vrij eenvoudig de set met 25-17 naar zich toe trok. Ook de tweede set kende een nagenoeg gelijk verloop, waarin US het beste van het spel had en waarbij het bij Hoogland stokte in de verdediging, juist daar waar Forza door vechtlust de punten diende binnen te halen. Door onnodig veel fouten en te weinig scoringsdrift aan Amersfoortse zijde, werd ook deze set een prooi voor US (25-18), dat dus al vrij vroeg tegen een 2-0 voorsprong aankeek. Pas in de daaropvolgende derde set leek Forza te begrijpen dat het een andere weg in moest slaan om de wedstrijd om te buigen. Al vrij snel werd een zes punten voorsprong opgebouwd en groeide het zelfvertrouwen bij de Hooglandse dames. Met goed combinatiespel en met veel scorend vermogen ging deze set dan ook gemakkelijk naar Forza (16-25) en lag de wedstrijd weer helemaal open. De vierde set kende een gelijk beeld als de derde met een aanvallend en verdedigend goed spelend Forza, wat allengs meer zelfvertrouwen opbouwde. Het won de set met 22-25 waardoor een vijfde en beslissende set winst of verlies zou gaan uitmaken. Forza maakte echter geen foutjes meer en met gedegen spel ging de set (15-13) en dus ook de winst naar de dames uit Hoogland.

Winst in spannende vijfsetter AMERSFOORT - De volleybaldames van Forza Hoogland waren afgelopen zaterdag op bezoek bij US uit Amsterdam. In de Wibauthal ontspon zich een waar volleybalgevecht, dat in een vijfsetter door de Amersfoortse volleybaldames met 2-3 werd gewonnen. Door deze nipte zege verloor het weliswaar de koppositie, maar nestelde zich met slechts een punt achterstand op koploper Abcoude, op een stevige tweede plaats in de promotieklasse

Heren ODIS - Forza Hoogland (0-4)

Na verlies in de laatste drie weken van de Forza heren, wist het team van coach Jan Visser afgelopen zaterdag eindelijk weer eens te winnen. Tegen het zwakke ODIS speelde het team een gedegen wedstrijd en won met 0-4. In de eerste set werd er aanvankelijk door Hoogland voorzichtig gespeeld en ging het voor beide teams lange tijd gelijk op. Ondanks dat er voldoende momenten waren voor Forza om bij de tegenstander weg te lopen, slaagde het daarin niet en kon ODIS rustig blijven aanhaken. Pas op een stand waarin beide teams al rond de twintig punten zaten, sloeg Forza koel en zakelijk toe en won de set met 21-25. In de tweede set werden de remmen er bij Hoogland afgegooid en ging het beduidend vrijer spelen. Spelverdeler Jeroen Sevenaart wist dankzij een prima spelende middenaanval de blokkering van ODIS nagenoeg continue verkeerde keuzes te laten maken, waardoor Hoogland naar hartenlust tot scoren kon komen. Het team van Jan Visser speelde in die fase beduidend slimmer dan ODIS en wist de aanval vaak af te wisselen met listige prikballen. Alhoewel Forza Hoogland in tegenstelling tot vorige wedstrijden veel beter speelde, verzuimde het toch nog om op de momenten dat het kon het gat te slaan, waardoor Hoogland die derde set weliswaar wel won, maar ook ODIS steeds opnieuw in de gelegenheid stelde om naderbij te komen. Toch ging de set met 18-25 toch nog vrij eenvoudig naar de Hooglandse formatie en doordat Forza ook de sets er na het initiatief bleef behouden en geenszins verslapte, werden ook de derde en vierde set in winst omgezet (17-25 en 18-25), waardoor Forza Hoogland een verdiende -04 zege behaalde. De Hooglanders hadden deze winst hard nodig en leken daarmee uit de dip te klimmen waarin het de afgelopen weken verzeild was geraakt. Hoewel het niveau van de eerste wedstrijden er nog niet helemaal was, kan daar komende week tegen Omniworld opnieuw aan gewerkt worden.

Heren Wilhelmina - Touché ‘86 (3-1)

De Wilhelmina heren die dit seizoen meer dan goed presteren, speelden afgelopen vrijdag in de eigen sporthal Schuilenburg tegen Touché uit Baarn. Een vooraf beladen wedstrijd, enerzijds omdat Baarn maar een plekje lager stond op de ranglijst in de eerste klasse en anderzijds vanwege het feit dat Wilhelmina afgelopen jaar van Touché verloor in de beker, toen Baarn nog 2e klasse speelde. De eerste set begon aan beide zijden wat wisselvallig, waarbij opslagfouten werden afgewisseld met aanvals- en passfouten. Wilhelmina bleek als eerste weer bij de les te zijn en na een time out bij 10-10, werd Touché op alle fronten afgetroefd. Amersfoort ging beter serveren, waardoor de aanval van Baarn te voorspelbaar werd en het blok van Wilhelmina vaak op de goede plek hing. Deze eerste set ging dan ook met duidelijke cijfers naar Amersfoort (25-18). Ook in de 2e set continueerde Wilhelmina het goede service spel en kon er met regelmaat een kill blok worden ingezet tegen de aanval van Touché. Een 25-14 setwinst was dan ook meer dan verdiend. Bij aanvang van de derde set startte Wilhelmina met een op vier posities gewijzigde opstelling, waarbij de “verse” spelers goed en verzorgd volleybal lieten zien en waarbij Baarn op alle fronten de mindere ploeg was. Met 25-15 ging deze set dan ook zonder al te veel moeite naar Wilhelmina (25-15). In de vierde en laatste set wilde Amersfoort de volle buit binnen halen om daarmee het vijfde bonuspunt binnen te slepen. Maar de scherpte was weg, de passing werd minder en ook serverend werd er veel minder druk op de tegenstander gelegd, waardoor Touché in het eigen spel kon komen en Wilhelmina niet bij machte bleek om dit af te stoppen. Met 25-27 ging deze laatste set dan ook naar de mannen uit Baarn, die daarmee in ieder geval de eigen eer redden.

Heren Arvevo - AVV Keistad (0-4)

In de 2e divisie deden de Keistadheren van coach Olaf Ratterman goede zaken en wonnen voor de tweede maal in successie zonder enig puntverlies van ditmaal Arvevo uit Arnhem. Door dit voor Keistad zo geweldige succes staat het Amersfoortse team op een prachtige tweede plaats, slechts twee punten verwijderd van koploper Irene. Het team van coach Ratterman gaat met de week beter spelen en geldt zeker als een van de kandidaten voor het kampioenschap in die 2e divisie, alhoewel de weg daar naar toe nog lang is.

Dames Forza Hoogland - Switch (3-2)

In de onderste regionen van de 2e klasse behaalde het 6e team van Forza Hoogland een 3-2 overwinning tegen Switch uit Hooglanderveen. Ondanks het verlies steeg de Switch een plaats op de ranglijst en deelt Hoogland de laatste positie met stadgenoot Keistad. Na wekenlang verlies slaagden de heren van Switch er afgelopen vrijdag in om Oberon in eigen huis te verslaan, waardoor zij verhuisden naar een 9e plaats.