'1/3-regeling voor Dierentehuis'

21 november 2007 om 00:00 Nieuws

BERGKWARTIER - De gemeenteraad heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met het voorstel om de zogenoemde 1/3-regeling voor sportclubs van toepassing te laten zijn op het Dierentehuis. Op stevige aandrang van burgemeester Albertine van Vliet was de 1 miljoen euro geschrapt die in het aanvankelijke voorstel stond. De betekenis van het aangenomen voorstel wordt binnen de gemeenteraad echter niet eenduidig geïnterpreteerd.

door André van der Velde

Tijdens de begrotingsbehandeling leidde het door vier partijen ingediende amendement om het Dierentehuis tegemoet te komen, opnieuw tot een felle discussie. GroenLinks, PvdA, SP en BPA wilden dat de 1/3-regeling voor sportclubs zou worden toepast op nieuwbouw van het Dierentehuis. Daarbij moest het maximum liggen op 1 miljoen euro, terwijl het college hooguit 5 ton ter beschikking wilde stellen.

CDA-raadslid Micheline Paffen hekelde dinsdagavond de toezegging die de vier partijen wilden doen. ,,Dit is heel veel geld als we nog niet eens weten waaraan we het zullen uitgeven", stelde ze. ,,Zo krijg je een precedentwerking. Noem daarom geen bedrag in het voorstel, behalve de 5 ton die het college in de begroting heeft opgenomen." Paffen kreeg bijval van burgemeester Van Vliet die het de omgekeerde wereld vond dat het Dierentehuis eerst het geld zou willen hebben om een deel van de noodzakelijke nieuwbouw te realiseren, om vervolgens verder te kijken hoe de rest kan worden gefinancierd. ,,Ik vind dit voorstel onverstandig en doe een klemmende oproep om het bedrag van 1 miljoen euro uit het voorstel te halen."

Na een pauze kreeg de dringende oproep van Van Vliet gehoor van de vier partijen die het voorstel hadden ingediend. Zij schrapten de maximale bijdrage van 1 miljoen euro uit het amendement. De raad stemde vervolgens unaniem in met het voorstel.

Opmerkelijk is dat zowel de indieners van het oorspronkelijke voorstel als het CDA en het college van b en w het uiteindelijke resultaat vierden als een overwinning. ,,Nu kan het bedrag voor het Dierentehuis dus ook meer dan 1 miljoen euro worden", concludeerde BPA-raadslid Kees Kraanen enthousiast na afloop van de begrotingsbehandeling. Ook PvdA-raadlid Margreet van Hensbergen was verbaasd dat de raad unaniem met het aangepaste voorstel had ingestemd. ,,Eigenlijk is dit onverstandig van het college, omdat het Dierentehuis met de raadsbrede toezegging nu allerlei gelden kan proberen binnen te halen, bijvoorbeeld via de Postcodeloterij. Als meer geld wordt binnengehaald, zitten wij vast aan die 1/3-regeling en omdat er nu geen bovengrens is, zou dat kunnen betekenen dat het Dierentehuis zelfs winst kan maken."

CDA-fractievoorzitter Gert Boeve denkt dat een en ander niet zo'n een vaart zal lopen. ,,Wij willen dat er een sober gebouw wordt neergezet. Als dat niet gebeurt, stemmen we gewoon tegen de nieuwbouwplannen van het Dierentehuis." Na een korte stilte vervolgt hij: ,,En wij vinden een gebouw van 3 miljoen euro niet sober."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie