Ondertunneling BW-laan van de baan

Nieuws

BERGKWARTIER - Ondertunneling van het spoor over de Barchman Wuytierslaan is voorlopig van de baan. Reden is dat de NS besloten heeft het spoor tussen Utrecht en Amersfoort niet te verdubbelen. Dat maakt volgens de gemeente de noodzaak minder om de drukke verkeersader aan de westkant van Amersfoort met behulp van een tunnel te ontlasten.

Aanvankelijk was wel sprake van ondertunneling, maar door de realisatie van de Hanzelijn wordt een deel van het goederen vervoer overgenomen, dat nu nog over het spoor tussen Amersfoort en Utrecht gaat. Daardoor is er weliswaar meer capaciteit voor reizeigersvervoer, maar het totaal aantal ritten zal niet toenemen. Omdat die toename uitblijft, is uitbreiding van de spoorcapaciteit niet vereist. ,,Als het spoor was verdubbeld, dan zou ondertunneling noodzakelijk zijn geweest om te zorgen dat het verkeer kan doorstromen", stelt een woordvoerder van de gemeente. Zij noemt het wel jammer dat het tunnelplan voorlopig in de ijskast staat. ,,Nu zijn de spoorbomen over de BW-laan al geregeld dicht. Ondertunneling zou de doorstroming van het verkeer hebben vergroot."

In het najaar van 2006 is begonnen met de aanleg van de Hanzelijn die Lelystad met Zwolle moet gaan verbinden. Doel is dat het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd een stuk dichter bij de Randstad te liggen. De Hanzelijn zal ook zorgen voor minder drukte op de Gooilijn (Amsterdam-Hilversum-Amersfoort) en de Veluwelijn (Amersfoort-Zwolle).

advertentie