Vikingen twee dagen op Schothorst

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

Jörg Keilerson, één van de Amersfoortse Vikingen: ,,We hebben dit jaar helaas wat minder handelaren als houtbewerkers en smeden in huis; maar je kan toch heel goed laten zien hoe het leven op een eenvoudige boerenhoeve er toen uit zag.”

SCHOTHORST - Voor de vijfde keer was dit weekend het dagelijkse leven van de Vikingen te bekijken op landgoed Schothorst. Stoere Noormannen uit de 9e eeuw bevochten elkaar op leven en dood gewapend met strijdbijl en scramasax terwijl binnen bij een knus haardvuur oude sagen rondgingen. Zo’n 60 liefhebbers van levende historie, onder wie vele Duitsers, waren het weekend te gast bij de Bergkamp Sibbe groep in de vroeg Middeleeuwse boerderij.

door Hans Duijvensz

Zwaardvechter Evert: ,,We proberen een realistische weergave te laten zien van de man tot man gevechten; ook in het krijgsgeweld was er al veel onderscheid. Zo hadden de rijken echte zwaarden van ijzer dat erg kostbaar was en bijna iedere man was in het bezit van een kleine strijdbijl, de zogenaamde scramasax. De schilden hadden vaak ingewikkelde patronen om de nerf in het hout te verbergen en de Vikingen hielden van de felle gele en rode kleuren op het schild omdat het ook een teken van welstand was. Je ziet ook een verschil in de helmen; sommigen zijn nog van leer terwijl er bij anderen al ijzeren platen op zitten.”

De Viking vrouwen hadden veelal gelijke rechten en droegen aan hun jurken vaak een symbolische sleutel. Soms paste die op de huiskist met kostbaarheden en was het ook een teken van eigendom en vertrouwen. Vikingvrouw Lotte:,,De vrouwen gingen vaak gewoon mee op reis en er werd gehandeld in sieraden, aardewerk en prachtige handgesneden benen kammen. Ze waren wel veel tijd kwijt met brood bakken, wol spinnen en doek weven. De kleding, veelal wol, werd plantaardig geverfd met uienschillen en planten als wauw, wede en meekrab. Voor speciale gelegenheden werd er ook schildluis gebruikt om wol te verven.”

Jörg Keilerson: ,,De Vikingtijd hield vrij plotseling op rond 1100 toen velen zich tot het Christendom bekeerden en ze opgingen in de volken die ze bestreden. Maar in 3eeuwen tijd hebben ze geweldige invloed gehad; denk maar eens aan de naamgeving van onze dagen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie