'Vergoeding voor Jermaine W. wel terecht'

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het gerechtshof in Den Haag heeft het verzoek voor een schadevergoeding van vier van de vijf vrijgesproken verdachten van de Hofstadgroep afgewezen. Alleen de schadevergoeding voor Amersfoorter Jermaine W. is wel terecht. Deze uitspraak was vorige week, zei een woordvoerster van het hof vandaag.

Volgens het hof waren de vier passieve deelnemers van de Hofstadgroep, omdat ze vaak bij de zogenoemde huiskamergesprekken van het terroristische netwerk aanwezig waren. Vorig jaar november kende de rechtbank de vier nog wel een schadevergoeding toe.

Vijf ex-verdachten dienden bij de rechtbank in Rotterdam claims in die opliepen tot 1,6 miljoen euro. De rechtbank honoreerde de hoogste eis uiteindelijk met 72.000 euro. De bedragen waren wel hoger dan de standaardvergoedingen voor de dagen dat de ex-verdachten in voorarrest zaten. Redenen hiervoor waren de zware verdenking van betrokkenheid bij terrorisme en alle media-aandacht. Ook vergoedde de rechter het inkomen dat de vrijgesproken mannen tijdens hun gevangenhouding hebben gemist.

De ex-verdachten zaten in een enkel geval langer dan een jaar in voorarrest. Ze werden aangehouden in de dagen na de moord op Theo van Gogh, op 2 november 2004, gepleegd door de spil van de Hofstadgroep, Mohammed B. W. werd in Schothorst aangehouden. Zijn broer oudere Jason, die volgens het Openbaar Ministerie tot de Hofstadgroep behoort, in Den Haag. De inlichtingendienst AIVD zette het OM op het spoor van de verdachten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie