Solide overwinning RC Eemland

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

De inhaalwedstrijd tegen de Leidse studenten, die afgelopen seizoen een fantastisch seizoen draaiden, maar dit seizoen wat minder uit de startblokken waren gekomen, was voor Eemland de ultieme poging om in de kop van het klassement te kunnen blijven meedraaien. Eemland was uiterst gemotiveerd afgereisd naar Leiden en trok vanaf de eerste minuut de wedstrijd volledig naar zich toe. De voorwaartsen namen het heft in handen en nagenoeg alle rucks, mauls en line-outs werden gewonnen, waardoor de Amersfoortse ploeg veelvuldig in balbezit was. Toch gaf de verdediging van Leiden geen krimp en duurde het toch nog 20 minuten voordat de eerste punten op het bord stonden door een benutte penalty van Gerrit Marcus (0-3). De Leidse ploeg stond voortdurend onder druk en kon niet veel meer dan de bal terug kicken richting de helft van Eemland. Na een uitstekende tackle van Amersfoorter Kjell Bulens in de 30e minuut kon Nick Hielckert de score uitbreiden naar 0-10. Het spelbeeld veranderde nauwelijks, de druk aan Amersfoortse zijde bleef aanhouden en na een weergaloze actie van Kjell Bulens wist laatstgenoemde de bal achter de tryline te drukken (0-17), waarmee tevens de ruststand was bereikt. In de tweede helft speelde een forse tegenwind Eemland parten en gaf LSRG de mogelijkheid om vol in de aanval te gaan. Tijdens een van die aanvallen werd een kick van de center van LSRG op schitterende wijze binnen de lijnen gehouden door de fullback, waarna de goed mee opgelopen winger de kroon op het werk zette door de bal in de uiterste hoek te drukken (5-17). Eemland was na deze actie wakker geschut en trok de wedstrijd weer naar zich toe. Met mooie aanvallen over veel schijven werd LSRG teruggedrongen, maar de goede Leidse verdediging voorkwam wel dat veel aanvallende acties van Eemland net voor de tryline werden afgestopt. Na zo’n 10 minuten spelen in de 2e helft was er echter geen houden meer aan voor de thuisploeg en rondde Amersfoorter Bert van Klaveren een aanval over veel schijven af met een try (5-24). Voor Amersfoort gold eigenlijk maar een ding: het binnenhalen van de volle vijf punten!

AMERSFOORT - Rugby Club Eemland won afgelopen zondag overtuigend in Leiden van de Leidse studenten (LSRG). Met 5-29 deden de Amersfoorters goede zaken en verstevigden door deze overwinning hun derde positie op de ranglijst in de eerste klasse.

Met veel vuur en gedrevenheid werd de laatste fase van de wedstrijd ingezet en werden de Leidse Studenten steeds meer onder druk gezet en gehouden. Met nog 15 minuten op de teller wist Eemland speler Kabo Drent, net terug van het Europees Kampioenschap onder de negentien jaar, het gaatje te vinden in de verdediging van de Studenten en na een serie rucks net voor de tryline van Leiden, drukte hij de bal er achter (5-29). Het laatste kwartier werd uitgespeeld op de helft van de thuisploeg en kwam de voorsprong van Eemland niet meer in gevaar. Een meer dan solide overwinning voor de ploeg uit Amersfoort, die daarmee hun derde positie fors verstevigden.