'Extra steun dierentehuis onverstandig'

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

BERGKWARTIER - Burgemeester Albertine van Vliet Kuiper heeft dinsdagavond in felle bewoordingen extra steun voor het Dierentehuis ontraden. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt maximaal 1 miljoen euro subsidie te willen verlenen voor nieuwbouw van het dierenasiel aan de Laan 1914, terwijl het college hooguit 5 ton ter beschikking wil stellen. ,,Dit is heel onverstandig van de raad", hield Van Vliet de raadsleden tijdens de begrotingsbehandeling voor.

door André van der Velde

De Dierenbescherming wil dat de gemeente fors bijdraagt in de noodzakelijke nieuwbouw. In eerste instantie kostte nieuwbouw 3,3 miljoen euro, maar op aandrang van de gemeenteraad werd uiteindelijk een soberder plan gepresenteerd: nieuwbouw zou ook mogelijk zijn voor 3 miljoen euro. Daarbij zou weliswaar niet het hele pand worden vervangen, maar wel het belangrijkste deel, de opvang van honden en de quarantaine voor katten. Ook vroeg de gemeenteraad het college in mei om in de begroting voor 2008 tussen de 500.000 en 1 miljoen euro te reserveren voor de nieuwbouw. Het college koos vervolgens het laagste bedrag.

Een raadsmeerderheid heeft dinsdagavond een amendement ingediend waarbij het college wordt opgeroepen om de zogenoemde 1/3-regeling voor sportclubs toe te passen op de nieuwbouw voor het dierentehuis. Maximaal gaat het dus om 1 miljoen euro. Of dat bedrag in zijn totaal wordt uitgekeerd, is volgens de indieners afhankelijk hoeveel geld het Dierentehuis zelf nog binnenhaalt via bijvoorbeeld de Postcodeloterij.

Burgemeester Van Vliet was dinsdagavond duidelijk 'not amused' over de dreigende raadsmeerderheid. Zij wees erop dat van de soberder variant die de raad van het dierentehuis vroeg, 'slechts' drie ton werd afgehaald. ,,Waarom ons dan nu al vastleggen", vroeg Van Vliet de raad venijnig. ,,Dat ze eerst willen bouwen en vervolgens erop vertrouwen dat sponsoren de rest voor hun rekening nemen, is de omgekeerde wereld." Ook het feit dat de indieners van het amendement de zogenoemde 1/3-regeling van toepassing willen laten zijn op het dierentehuis, is Van Vliet een doorn in het oog. ,,De uitgangspunten moeten net zo helder worden geformuleerd als voor andere organisaties en sportverenigingen."

Paul Smits, landelijk voorzitter van de Dierenbescherming was niet verrast door de houding van de burgemeester. Wel merkte hij een verschuiving in haar argumentatie. ,,Nieuwbouw is voor ons noodzakelijk, daarvan is de burgemeester kennelijk nu ook overtuigd. Dat is een geweldig winstpunt."

Smits bestrijdt dat het Dierentehuis met 3 miljoen euro veel te duur is. ,,Ik vind jammer dat de kritiek zich op dat punt toespitst. In onze ogen is het zeker geen vijfsterrenhotel, maar juist een sober plan dat we willen realiseren. De calculatie daarvan is doorgenomen met deskundigen van de gemeente en we hebben het vergeleken met andere dierenasiels. We vragen niets buiten de orde, dat zou ook heel dom zijn."

Volgende week dinsdag wordt gestemd over het door GroenLinks, PvdA, SP en BPA ingediende amendement.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie