Schoonderbeek gaat tuinen Leusderweg opknappen

Nieuws

LEUSDERKWARTIER - Bouwbedrijf E. Schoonderbeek gaat het vuil en de rotzooi bij de sloopwoningen aan de Leusderweg opruimen. De verpauperde woningen die nog worden bewoond, zijn omwonenden een doorn in het oog. Schoonderbeek verhuurt de slooppanden aan de Leusderweg, voor een relatief gering bedrag aan jongeren. In een aantal achtertuinen ligt de rotzooi torenhoog opgestapeld. Ook de voortuinen zien er onverzorgd uit. In één van de panden brak enkele maanden geleden brand uit.

door John Spijkerman

Met de gemeente heeft Schoonderbeek inmiddels afgesproken dat hij op 15 oktober een begin maakt met het eenmalig opruimen van de rotzooi rond de woningen, vertelt Jan van de Pol. Alle omwonenden ontvangen daarover een brief van Schoonderbeek. Van de Pol is projectleider voor de toekomstige ontwikkelplannen voor het terrein op de hoek van de Leusderweg en de Van Campenstraat. ,,Dit is een geste van Schoonderbeek. We verwachten dat de mensen daarna hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en de boel netjes houden.''

Actieve opstelling

Buitengewoon fractielid Henri Braakenburg van de PvdA vindt dit veel te gemakkelijk. De partij wil de verdere verloedering van de buurt tegen te gaan en organiseerde donderdagavond een avond in het Leusderkwartier.

Braakenburg denkt dat Schoonderbeek een actievere opstelling kan aannemen om de verloedering van en rond de woningen tegen te gaan. ,,Laat hem met de bewoners om de tafel gaan, als het weer uit de hand dreigt te lopen. Schoonderbeek is wel geïnteresseerd in het verdienen van geld, maar niet in het oppakken van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wat is er makkelijker dan een paar voortuintjes bijhouden?''

Wat Brakenburg betreft mogen de woningen ook worden gesloopt. Dan kan er een parkerterrein van gemaakt worden. Maar hij kan zich voorstellen dat de goedkope woningen (150 euro per maand) in trek zijn bij bepaalde huurders. Volgens Van de Pol wil de gemeente niet dat de woningen aan de woningvoorraad worden onttrokken en gesloopt. Zelfs de uitgebrande woning zou moeten blijven staan. Van de Pol verwacht dat de huurders er nog zeker twee jaar kunnen blijven zitten.

Bouwplan

Schoonderbeek heeft de woningen aan de Leusderweg en een aantal woningen aan de Van Campenstraat en Van Bemmelstraat opgekocht. De Albert Heijn aan de Leusderweg wil vernieuwen. Samen met Ahold wil Schoonderbeek op de hoek van de Leusderweg en Van Campenstraat een nieuwe supermarkt bouwen met daarboven appartementen en daaronder een ruime parkeergarage met 270 parkeerplekken. In januari 2008 wordt duidelijk of dit plan doorgaat. Alleen bij zo'n totaalplan voor het hele gebied komt er volgens Van de Pol ook een grote parkeerkelder en kan er iets worden gedaan aan het parkeerprobleem op de Leusderweg. ,,Als alles goed gaat en er weinig tegengas is zouden we dan in januari 2010 met de bouw kunnen beginnen. Op zijn vroegst zijn we dan in 2012 klaar'', denkt hij.

advertentie