Geld voor krachtwijk Kruiskamp

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad moet zich later buigen over de uitwerking. Na het ondertekenen van een ‘charter’ kan dan hoogstwaarschijnlijk in 2008 gestart worden met de uitvoering van het plan. In een persconferentie gaven wijkwethouder Gerda Eerdmans en de beide directeuren van de woningcorporaties Alliantie en Portaal uitleg over het wijkactieplan.

Gemeente vraagt van Rijk ruim 13 miljoen euro KRUISKAMP - Ruim 13 miljoen euro wil de gemeente Amersfoort besteden om Kruiskamp ‘tot krachtwijk’ te maken. Kruiskamp is eerder dit jaar door minister Vogelaar van Wonen, Wijk en Integratie in de top 40 van aandachtswijken geplaatst die in aanmerking komen voor extra geld vanuit het Rijk. Alle wijken moeten hun‘wijkactieplan’ voor 1 oktober naar de minister sturen. De komende vier jaar wordt 250 miljoen over alle veertig wijken verdeeld.

door Hans Duijvensz

Wethouder Eerdmans: ,,De ruim 13 miljoen euro willen we vooral investeren in kwaliteit en maatregelen om de bewoners in de wijk sociaal en economisch een stapje verder te brengen. De extra miljoenen komen naast het ‘Amersfoort Vernieuwt’ programma waarbij vooral de corporaties Alliantie en Portaal de komende jaren tientallen miljoenen in de wijk investeren.’’

Nieuw aan het wijkactieplan is dat het accent ligt op vijf kwetsbare buurten waar bewoners met meerdere problemen kampen. Dat is rond de Van Galenstraat, Kruiskamp, Witte de Withstraat, Columbusweg en de Van Randwijcklaan. Het wijkactieplan wil met name in deze buurten investeren op beter wonen, werken, leren, integratie en veiligheid. Nieuw is de inzet van zogenoemde ‘AV- teams (Aanspreken en Vooruithelpen) die huis-aan-huis gaan. Het AV team motiveert mensen om hulp te zoeken, jongeren om weer naar school te gaan en werklozen om hulp te zoeken bij het vinden van werk. In de vijf kwetsbare buurten worden 750 adressen benaderd. Een groot deel van de 13 miljoen euro is ook bestemd voor aankoop, aanpassen en de exploitatie van wijkcentrum De Roef. De speeltuin die ernaast logt, kan ook worden opgeknapt en heringericht.

Eerdmans: ,,De miljoenen willen we ook gebruiken om Kruiskamp een extra impuls te geven voor een betere veiligheid en leefbaarheid. Zo zal een buurtregisseur aangesteld worden voor meer slagkracht. Er komen vier extra surveillanten met opsporingsbevoegdheid en er wordt ingezet op handhaving. In de wijk willen we verder mensen zonder werk ondersteunen en activeren. Zo zal er ingezet worden op het voorkomen van vroegtijdig schoolverlaten en het creëren van stageplaatsen en matchbeurzen in de wijk. Voor de jongeren willen we een studiecentrum in de wijk en een ‘magneetplek’ waar ze binnen en buiten een ontmoetingsplek vinden.”

Het wijkactieplan is in drie maanden gemaakt mede op basis van enquêtes, tentbijeenkomsten en straatinterviews. Eerdmans: ,,Honderden buurtbewoners en professionals hebben in de diverse gesprekken aangegeven wat ze van de wijk vinden. Alle reacties zijn nu terug te vinden in de hoofdlijnen van het wijkactieplan, zodat we op een breed draagvlak van de bewoners rekenen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie