Nieuwland verslaat koploper

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Nieuwland startte agressief en was het eerste kwartier keer op keer gevaarlijk via de rechterkant, waar Johan Gelderblom een aantal keren goed doorkwam. In de tweede minuut werd de bal na een schot van Rene Schoutsen door een tegenstander geblokt. Niet veel later kreeg ook spits Paul Kuijer een kans om aan te leggen binnen de zestien meter, maar hij boekte ook geen succes.

Amersfoorters behouden aansluiting AMERSFOORT - Na twee onnodige nederlagen heeft Nieuwland zaterdag de drie punten in eigen huis gehouden door koploper IJFC in een boeiend duel met 2-0 te verslaan. De Amersfoorters hebben door die overwinning de aansluiting met de (sub)top in de derde klasse behouden en kunnen naar boven blijven kijken.

IJFC, dat alle vier voorgaande wedstrijden gewonnen had met één doelpunt verschil, kwam vervolgens beter in de wedstrijd. Vooral met hoekschoppen en vrije trappen waren de IJsselsteiners levensgevaarlijk, maar doelman Andre Geurtsen wist met wat kunst- en vliegwerk zijn doel schoon te houden.

Beide ploegen speelden op de aanval, maar Nieuwland was in de eerste helft de bovenliggende partij. De gasten wisten dankzij hun goede spitsen en een uitstekend spelende linker middenvelder telkens gevaar te stichten met snelle uitvallen. Na een half uur verlengde Amiss Sumgani een voorzet van Valentijn Rijnbeek en raakte met de bal de paal.

Vijf minuten voor rust kwam Nieuwland op een 1-0 voorsprong door een slim genomen vrije trap van aanvoerder Oscar Kommeren. De bal stuiterde op het gladde veld net op voor de IJFC-doelman die daardoor volledig mistastte. IJFC kreeg voor rust nog een tweetal kansjes, maar opnieuw stond Geurtsen in de weg.

Na de pauze kreeg IJFC steeds meer vat op de wedstrijd. Door goed combinatievoetbal kwamen de gasten tot een paar dotten van kansen. Nieuwland kwam er via een aantal snelle counters goed uit, maar de eindpass was vaak onnauwkeurig.

De gelijkmaker hing in de lucht, maar in de 68e minuut scoorde toch Nieuwland. Na een prima counter kwam de bal via de uitstekend spelende Gelderblom bij Kuijer, die de bal bekeken langs de kansloze IJFC-doelman tikte: 2-0.

Door deze treffer verdween bij de gasten het geloof in een overwinning, hoewel de bezoekers via hun linker middenvelder nog twee schotkansen kregen. Ook Nieuwland had nog de kans om te scoren, maar dat zou de wedstrijd een te geflatteerde uitslag hebben gegeven.

Baarn - HVC 5-1

HVC heeft de goede vorm nog niet te pakken. De Amersfoorters speelden zondag in en tegen Baarn een slechte wedstrijd. Net als in de voorgaande duels maakten de HVC’ers veel fouten en gaven zij te gemakkelijk doelpunten weg.

De tegenstanders kwamen ook simpel op een 1-0 voorsprong. Daarna liepen de bezoekers de gehele wedstrijd achter de feiten aan. In aanvallend opzicht konden zij de hele wedstrijd geen potten breken en in de verdediging werden veel blunders door de HVC’ers gemaakt. Daarom werd de wedstrijd terecht door HVC verloren.

Na de eerste 45 minuten keken de gasten al tegen een 3-0 achterstand aan. Kort na rust verkleinde Henk de Weijer de achterstand: 3-1. De thuisclub antwoordde al snel en breidde later de voorsprong nog met een vijfde treffer uit: 5-1.