SP verzamelt handtekeningen tegen golfbaan in Hoogland-West

21 september 2007 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - De Socialistische partij (SP) begint een handtekeningenactie in Hoogland om een golfbaan in Hoogland-West te voorkomen. Ook wil de partij op grote schaal posters verspreiden onder Hooglanders die tegen de komst van een golfbaan zijn. Mensen wordt gevraagd die poster voor de ramen te hangen.

door John Spijkerman

De komst van een golfbaan in Hoogland-West houdt de gemoederen bezig. Het in allerijl geregelde zaaltje in restaurant 't Hoogh Land blijkt donderdagavond veel te klein te zijn om alle belangstellenden voor de actie-bijeenkomst van de SP te herbergen. De partij heeft gerekend op ongeveer 25 personen, maar het blijken er bijna twee keer zoveel te zijn.

,,Wij denken dat er geen golfbaan moet komen in dit prachtige groen gebied. Het groen moet voor iedereen toegankelijk zijn'', begint SP-fractievoorzitter Anya Wiersma de bijeenkomst. Ze zegt dat een golfbaan zal leiden tot verkeersoverslast en parkeerproblemen. Bovendien zal er bij de golfbaan waarschijnlijk ook een horeca-gelegenheid komen, met alle drukte vandien.

Wiersma legt de aanwezigen uit dat de gemeente bang is voor een schadeclaim van golfbaan-exploitant Schoenmaker mocht de golfbaan in Hoogland-West er niet komen. Schoenmaker vindt dat hij benadeeld is omdat er - ondanks eerdere gemeentelijke toezeggingen - geen golf drivingrange komt op Sportpark Birkhoven. Hij heeft gedreigd met een schadeclaim. Maar Wiersma vraagt zich af of Schoenmaker die claim wel kan hard maken.

SP-raadslid Bets Beltman vertelt dat er op dit moment nog geen meerderheid in de raad bestaat om de golfbaan tegen te houden. Op 1 oktober is er een gesprek tussen de initiatiefnemers van de golfbaan, Wim Smink en Bert Schoenmaker en de wethouders Luchtenveld en Kruyt. ,,Als wij niks van ons laten horen, zal de gemeente waarschijnlijk ja zeggen tegen de plannen'', weet Beltman. ,,Druk vanuit de bevolking en de politiek is heel belangrijk.'' Ze legt uit dat Hoogland-West in het nieuwe bestemmingsplan de bestemming agrarisch gebied met recreatief medegebruik krijgt. Het gebied langs de Bunschoterstraat zou dan ook gebruikt kunnen worden voor verblijfsrecreatie. Een golfbaan zou daar in kunnen passen.

Meningen

De mening van de aanwezigen is nogal divers. De meesten zijn tegen een golfbaan. Sommige mensen willen dat er helemaal niets verandert. Anderen zien een golfbaan als 'het mindere kwaad'. ,,Als je lang genoeg wacht, is het nu een golfbaan en wordt het straks bebouwing'', waarschuwt een man. Een van de aanwezigen memoreert een uitspraak van wethouder Kruyt over Hoogland West. ,,Kruyt zei toen dat Hoogland West een prachtig landschappelijk gebied is en dat het onderdeel van het nationaal landschap is.'' Valt zoiets te rijmen met de aanleg van een golfbaan? Iemand is voorstander, mits de golfbaan openbaar wordt ,,Het is dan een groene buffer tussen de Bunschoterstraat en Hoogland-West.'' Er wordt verschillend gedacht over de vraag of een golfbaan milieuvriendelijk is. Is het nu wel of niet goed voor het groen? Een vrouw weet zeker dat een golfbaan het einde betekent van het streven Hoogland-West groen te houden.

Druk

,,Druk vanuit de bevolking en de politiek is héél belangrijk'', zegt SP-fractievoorzitter Anya Wiersma. Daarom wil de SP zoveel mogelijk handtekeningen ophalen in Hoogland. Ook wil de partij 1000 posters verspreiden onder de Hooglanders. De partij wil er zo voor te zorgen dat er geen golfbaan komt en dat Hoogland-West groen wordt voor iedereen.

De animo voor de actie-bijeenkomst van de SP was boven verwachting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie