‘We zijn niet aan het waarzeggen’

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Met het uitspreken van de hoop dat er veel discussies over de toekomst van Amersfoort zullen plaatsvinden, opende Parmaksiz woensdagochtend het hoofdkwartier van GA2030 in de koopgoot van Amicitia. De met paars, roze en oranje ingerichte voormalige winkelruimte moet het bruisende hart van de zoektocht worden naar een visie op de ontwikkeling van de stad voor de komende twintig jaar. ‘GA’ staat overigens niet alleen voor ‘Gemeente Amersfoort’, maar moet ook letterlijk genomen worden als de gebiedende wijs van het werkwoord gaan.

Raad initieert discussies over toekomst stad BINNENSTAD - Hoe ziet Amersfoort er in 2030 uit? Als het aan de gemeenteraad ligt, barst de komende maanden in de stad een hevige discussie los over deze vraag . ,,Iedereen die iets te zeggen heeft over Amersfoort, van deskundigen, gewone burgers tot scholen, dagen we uit hierover mee te discussiëren”, zegt voorzitter en PvdA-raadslid Ismail Parmaksiz bij de officiële start van het project GA2030. Het project moet uitmonden in een visie op de stad in 2030. ,,Ik wens onze stad heel veel ideeën toe.”

door André van der Velde

De gemeenteraad zelf heeft de opdracht gegeven voor de ontwikkelen van de toekomstvisie. Door al naar 2030 te kijken, krijgen de raadsleden als het ware een nieuw perspectief voor hun keuzes van vandaag. Alle fractievoorzitters vormen de samen de stuurgroep. Parmaksiz vormt samen VVD-fractievoorzitter Margot Cooijmans en BPA-voorman Hans van Wegen de projectgroep. Het denkproces wordt ondersteund door de raadsgriffie en projectleider Jaap Huibers van ‘het bureau ‘Denker in actie’.

Raadsleden zullen de komende maanden tal van Amersfoorters thuis bezoeken om met hen te spreken over in totaal tien thema’s. Daarbij gaat het onder meer om macht, eten en bewegen, groen en landschap en criminaliteit. Komende maandag, 17 september staat ‘wonen’ op de agenda: hoe wonen we in 2030, zijn er dan allerlei andere woonvormen en zitten de huizen dan vol met allerlei technische snufjes?

Behalve bezoeken aan huis, zullen raadsleden ook op straat de discussie zoeken met gewone Amersfoorters. Parmaksiz: ,,We gaan zoveel rumoer veroorzaken, dat men over al in Amersfoort weet dat we bezig zijn met de toekomst van de stad. We willen de ziel van de stad blootleggen.” Het project moet een concrete agenda opleveren waarmee de gemeenteraad en het college verder aan de slag kunnen.

Voorafgaand aan de officiële start woensdag, liet de Amersfoortse SP-fractie overigens weten niets te zien in het project. ,,Kijken naar 2030 is koffiedik kijken”, stelt de partij klip en klaar in een persbericht. ,,Het is zonde van de tijd. We vinden het niet realistisch nu al te dromen hoe we over 23 jaar wonen, werken en leven.” Parmaksiz reageert krachtig op het standpunt van de SP. ,,We zijn niet aan het waarzeggen. Als je plannen wilt maken, moet je de discussie aangaan over wat je als stad wil zijn. Dat is niet futuristisch.”

De zoektocht naar de toekomstvisie wordt ook nauwgezet bijgehouden op de website www.ga 2030.nl, die vanaf woensdag on line is. Daarop staat ook de activiteitenagenda.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie