Buurt horendol van geblaf

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Tachtig omwonenden aan de Erasmusstraat, Homerusstraat, en Albert Schweitzersingel hebben deze week een petitie getekend tegen de hondenopvang. ,,Het is illegaal en past niet in het bestemmingsplan’’, vindt Van Gestel. ,,Die kennels zijn ook niet geïsoleerd. Als er iemand langs loopt slaan de honden allemaal aan. Ook ‘s nachts. De trein die voorbij raast of het geruis van het verkeer, daar wen je wel aan, maar niet aan dat geblaf.” Van Gestel vertelt dat sommige bewoners vanwege de overlast de grote slaapkamer aan de achterkant verruild hebben voor een van de kleine kamers aan de voorkant, waar het rustiger is.

Omwonenden willen af van hondenhotel ZIELHORST - In eerste instantie dacht mevrouw Van Gestel aan de Erasmusstraat in Zielhorst dat heel Amersfoort op dezelfde tijd de hond uitliet. Op onregelmatige tijden klonk er een kakofonie van hondengeblaf over de geluidswal die de Zielhorsterweg en de spoorlijn scheidt van de wijk. De familie Van Gestel en mede-buurtbewoners ontdekten dat ze te maken hadden met een ‘illegaal’ hondenhotel. Ze worden horendol van het geblaf en willen dat het ‘hotel’ verdwijnt. Eigenaresse Desirée Priem vindt de overlast meevallen en wil dat de gemeente het hondenhotel aan de Hoefseweg legaliseert.

door Bert Vos

Desirée Priem heeft nog nooit persoonlijk bezoek gehad van de mensen die zeggen last van het geblaf te hebben. Dat vindt ze erg vreemd. ,,Alles wat we horen gaat via de media. Zelfs SBS6 is hier langs geweest.” Priem benadrukt dat het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby is. ,,We wilden helemaal niet zo groot worden maar bieden nu dagelijks opvang aan maximaal twintig honden.’’ Volgens Priem zijn de klachten overdreven. ,,Wij corrigeren de honden op hun geblaf en zijn ‘s nachts binnen tien minuten in de kennel wanneer ze te veel lawaai maken. Mijn man slaapt wel eens op een stretcher in de kennel wanneer de honden erg onrustig zijn.” Volgens haar maakt het auto- en treinverkeer meer lawaai. Dat de honden telkens aanslaan zoals beweert wordt kan niet stelt ze. ,,Daarvoor zitten we te ver van de openbare weg.”

,,Ze voldoen wel aan de akoestische milieu-eisen,” merkt gemeentewoordvoerder Reina van der Wal op. Maar omdat het hondenhotel op het bedrijventerrein niet onder lichte nijverheid valt wilde de gemeente geen toestemming geven. Priem ging daar tegen in beroep.” Volgens Van der Wal is het juridisch gezien niet duidelijk of het ‘hotel’ nu wel of niet legaal is. ,,Volgens de wet Ruimtelijk Ordening past het niet in het bestemmingsplan. Maar het is echter niet helemaal zwart wit zoals het lijkt. Je kunt erover discussiëren. In de hoorzitting gaan we de bezwaren op een rijtje zetten en alle belanghebbenden horen. Daarna zal het college een beslissing nemen of het hondenhotel een legale status krijgt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie