Nieuw schoolgebouw in Vathorst

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Nieuwbouwwijken zoals Vathorst hebben vaak aantrekkingskracht op gezinnen met schoolgaande kinderen. Bovendien groeit de wijk nog steeds en moet een deel van de geplande scholen nog gebouwd worden. Deze oorzaken verklaren volgens wethouder Hans van Daalen de tijdelijke piek in leerlingenaantal waarmee nieuwbouwwijken vaak te maken hebben. Een tijdelijk gebouw, waar de klassen die niet meer in de andere schoolgebouwen passen een plekje krijgen, is dan een goede oplossing.

Leerlingenpiek opvangen in 32 extra lokalen VATHORST - Nabij het nieuwe winkelcentrum in Vathorst opent in januari 2008 een nieuw schoolgebouw zijn deuren. In dit gebouw wordt een piek in het leerlingenaantal opgevangen. Verschillende scholen zullen er klassen in huisvesten waarvoor ze in hun eigen gebouw geen ruimte hebben. Het Amersfoortse college stelt € 7,55 miljoen beschikbaar voor de aanleg van het extra schoolgebouw.

door Natanja Vreugdenhil

Geen noodlokalen

Het college van burgemeester en wethouders wilde zo min mogelijk met noodlokalen werken in Vathorst. Daarom is besloten een volwaardig schoolgebouw neer te zetten. In de toekomst krijgt het gebouw dan - wellicht na een verbouwing - een nieuwe functie. Het nieuwe schoolgebouw heeft een vloeroppervlakte van in totaal 4600 vierkante meter, verdeeld over meerdere verdiepingen. Het terrein van de school is 3853 vierkante meter.

Hoeveel schoolgaande kinderen Vathorst in de komende jaren zal huisvesten, is van tevoren moeilijk te voorspellen. De gemeente heeft weliswaar prognoses gemaakt, maar die blijken niet altijd te kloppen. Dat bleek bijvoorbeeld ook bij de bouw van de wijk Nieuwland. Ondanks prognoses kampte deze vinexwijk destijds met een tekort aan scholen.

Juist omdat prognoses niet altijd kloppen, en bouwtrajecten ook niet altijd volgens de planning verlopen, heeft de gemeente gekozen voor een kwalitatief hoogwaardig gebouw, stelt wethouder Van Daalen. Bovendien gaat de investering dan niet verloren, maar krijgt het gebouw in de toekomst een nieuwe bestemming. Over vijftien jaar zouden bijvoorbeeld welzijnswerk of kinderopvang een plekje kunnen krijgen in het gebouw. Daarvoor is overigens vanaf de opening al ruimte.

Ruimtegebrek

In het gebouw is plaats voor het opstarten van drie basisscholen, die uiteindelijk in De Bron en Laak 2 worden gevestigd. Het gaat om scholen voor Rooms Katholiek, Protestants-Christelijk en Openbaar Onderwijs. Ook het Vathorst College, nu gevestigd in een tijdelijk gebouw aan de Veenweg 23, kampt met ruimtegebrek. Deze middelbare school wacht nog op definitieve huisvesting in het ICO-cluster nabij station Vathorst. Dit zal in 2009 gereed zijn. Een aantal klassen wijkt tot die tijd uit naar het extra schoolgebouw. Tenslotte heeft ook De Opmaat, een school voor speciaal onderwijs, niet meer genoeg aan de ruimte in de Laak.

Ook voor deze school is er tijdelijk ruimte in het nieuwe schoolgebouw. Als het gebouw in januari 2008 wordt geopend, bestaat het uit 20 lokalen. Het tweede gedeelte van het gebouw, dat 12 lokalen behelst, is voor de start van het schooljaar 2008/2009 klaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie