Aanpak nodig of overbodig?

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

,,Had ik het maar eerder gedaan”, zegt Willem Ruys een beetje zuur. Pas na een inbraak in zijn huis Randenbroek voorzag hij het van goede sloten. ,,De criminaliteit is toegenomen in de wijk”, stelt Ruys. ,,Ook is er vaak overlast van jongeren. Kinderen van dertien jaar stelen navigatiesystemen uit auto’s. Zo vroeg begint het al. Het ligt, denk ik, ook aan de ouders en de opvoeding.”

Maatregelen voor een veiliger Randenbroek RANDENBROEK - In Randenbroek komen buurtcoaches, wijkbewoners die een oogje in het zeil houden. Het project is een variant op het initiatief van de Marokkaanse buurtvaders in Liendert. Het is een van de gemeentelijke maatregelen om de veiligheid in Randenbroek te verbeteren. De wijk is in het kader van de veiligheidscampagne ‘Veilig op Straat’ gekozen als aandachtsgebied.

door Natanja Vreugdenhil

Wijkgenoot Renée van de Beek hoort de laatste tijd veel over inbraken. ,,Inbrekers hebben het vooral gemunt op woningen die geen goede sloten hebben”, weet ze. Toch voelt Van de Beek zich wel veilig in Randenbroek. Ze vindt het vooral belangrijk dat de gemeente zich richt op de sociale veiligheid. ,,Buren moeten een beetje op elkaars huizen letten. Dat scheelt een hoop.”

Willem van Laar, projectleider van de veiligheidscampagne, zegt dat de gemeente de problemen die wijkbewoners noemen, ook in de harde cijfers herkent. Alleen in de binnenstad vinden jaarlijks meer geweldsdelicten plaats dan in Randenbroek. Ook heeft de wijk al een aantal jaar een hoog aantal woninginbraken. Volgens projectleider preventie woninginbraken Erik Spitshoven komt dit, doordat er in Randenbroek relatief veel woningen met ouderwetse sloten staan. Maar ook het gedrag van de bewoners moet soms veranderen: een dure laptop zet je niet voor het raam.

In het kader van de campagne is er daarom aandacht voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Bewoners worden gestimuleerd om hun sloten door een expert te laten controleren en maatregelen te nemen. Toezichthouders worden wekelijks tien uur extra ingezet in de wijk, met name bij Park Randenbroek, De Ganskuijl en het Euterpeplein. Verder zijn er voorgedrukte kaarten, waarmee vakantiegangers hun buren kunnen vragen extra op te letten.

Politiedistrictschef Houwen zegt dat een groep van zo’n 15 jongeren verantwoordelijk is voor veel criminaliteit. Vooral is deze groep verantwoordelijk voor diefstal uit auto’s, insluipingen en fietsendiefstal. Houwen: ,,Wij moeten ervoor zorgen dat deze jongeren weer naar school gaan of een zinvolle dagbesteding krijgen.” Pas als blijkt dat de jongeren onverbeterlijk zijn, komen ze in aanraking met het strafrecht.

De aanpak die in Nieuwland is gevolgd, waarbij alle hulpverleners samenwerken rondom de jongeren, wordt straks ook in Randenbroek gevolgd. ,,Als dat nodig is, gaan we met de ouders praten. Heel vaak weten zij van niets”, zegt Willem van Laar. Ook in Kattenbroek en in het Soesterkwartier krijgen ouders van probleemjongeren gemeentelijk bezoek. ,,Dit helpt enorm, het is daar al een stuk rustiger”, stelt Van Laar.

Maar ook is er een aantal bewoners die de geschetste problemen niet herkennen. Zo ook Theresia Maria Korte. ,,In de tien jaar dat ik hier woon, heb ik nooit iets geks ervaren”, zegt zij. ,,De aanpak is wat mij betreft overbodig.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie