‘Geen praatjes, er moet iets gebeuren’

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Wijkmanager Willem van Laar vindt het en hele eer om de bijeenkomst te mogen openen. ,,We hebben hier lang naartoe gewerkt en nu is het eindelijk zover. Jullie kunnen en willen helpen om de wijk nog mooier, prettiger en veiliger te maken. De gemeente zal er alles aan doen om jullie te ondersteunen. Kom maar met ideeën en wij zullen er serieus naar kijken.”

Kattenbroek installeert Leer- lingenwijkraad KATTENBROEK - Ze zijn gekozen door hun medeleerlingen. Negen leerlingen van groep 6 en 7 uit de verschillende basisscholen in Kattenbroek ondertekenden vrijdag het convenant, waarmee de installatie van de leerlingenwijkraad (LWR) een feit werd. Leerlingen van dependance De Boomfontein waren getuige van de ondertekening.

door Wil Robijn

Goed gebekt zijn ze, en ze weten wat ze willen, de leden van de LWR. Ze hebben, elk op hun eigen school, stevig campagne gevoerd met hun wensen en ideeën voor de wijk, en zijn door hun medeleerlingen gekozen als vertegenwoordigers van hun school. Zaken die aandacht verdienen zijn er genoeg, vinden ze. Hondenpoep natuurlijk, dat moet worden uitgebannen van de plekken waar dat niet hoort. Vernielingen, rommel op straat, en gevaarlijk scheurende scooters moeten worden aangepakt, ‘Anders gebeurt er nog eens een grandioos ongeluk’.

Frosien Wielink van bureau Edukans is de coach van de LWR. Volgend schooljaar zal de groep een aantal keren bijeenkomen. Intussen is het de bedoeling dat ze voorstellen en wensen overleggen met de andere leerlingen in hun klas, en dat weer terugkoppelen naar de LWR. Ze stelt voor dat elk lid van de LWR samen met zijn of haar klas twee ‘Toplocaties’ en twee ‘Floplocaties’ aanwijst. Daar gaat de groep dan in september over praten en kijken waarom het op de ene plek goed gaat en op de andere niet. ‘Dan gaan we kijken wat we samen kunnen veranderen.’ De bedoeling is dat leden van de LWR ook bij toerbeurt fungeren als voorzitter, en oefenen in het schrijven van een verslag.

Martin Bestman van de politie zegt blij te zijn met deze wijkraad. ,,De politie vindt het ook belangrijk dat jullie het hier goed hebben, dat je het fijn vindt om hier te wonen. En kinderen die zich prettig voelen zullen later minder overlast veroorzaken. Wij zijn dus heel blij met jullie.” Jongerenwerker Karim Bashandi: ,,Wij proberen in de wijk de jongeren op te zoeken en ze te vragen wat hun wensen zijn, en wat ze vinden van de wijk. Daar kunnen jullie ons goed bij helpen.”

De wijk in vieren delen en per wijk een ‘kinderagent’ aanstellen, hondenuitlaatroutes maken, een sponsorloop voor hangplekken, een pannaveldje erbij, De LWR bruist van de ideeën.

Zeker is dat er op De Meander, de Gabrie Mehenschool, De Dubbelster en De Breede Hei in het nieuwe schooljaar uitgebreid aandacht zal worden besteed aan de wijk.

Na de officiële ondertekening genieten de kinderen van gebak om de oprichting van de LWR te vieren, en vooral ook van de publiciteit. Maar, zoals een jonge afgevaardigde assertief opmerkt: ‘Het is allemaal wel leuk, maar nu geen praatjes meer, en moet echt iets gebeuren!’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie