Op avontuur met Mo-Mo de Mol

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De tentoonstelling start met een voetspoor van Mo-Mo dat leidt naar de ingang van een onderaardse mollengang. Allereerst moet het bodemlied gezongen worden. De tocht vervolgt met een helmpje met lampje erop door een donkere gang in te kruipen. Zo betreden de kleine ontdekkingsreizigers de wereld van de mol. Ze ontdekken hoe donker het onder de grond is, hoe de mol leeft, wat hij eet enzovoort. Ook is er een opgezet molletje dat de kinderen kunnen aaien.

Ondergrondse ontdekkings- tocht voor kinderen SCHOTHORST - Tot en met zondag 28 oktober wordt in het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CMNE) een tentoonstelling gehouden voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Samen met hun vriendje Mo-Mo de Mol leren kinderen de bijzondere ondergrondse wereld van dit diertje ontdekken. Aan de hand van allerlei spelletjes en voel-, ruik- en kijkactiviteiten ontdekken de kinderen spelenderwijs van alles over mol en zijn vriendjes.

door Tim van der Hammen

Spelletjes

Met allerlei interactieve spelletjes en opdrachtjes komen de kinderen van alles te weten over de mol. Bijvoorbeeld dat mollen soms wel vijf uur achter elkaar wormen eten,om daarna van al die inspanningen weer flink uit moeten rusten. Door filmpjes, plaatjes te bekijken en spelletjes komen de bezoekers van alles te weten over Mo-Mo. Een echte vakantieaanrader.

De mol heeft een korte zwartfluwelen vacht waarmee hij, dankzij een speciale plaatsing van de haren in de huid, even gemakkelijk voor- als achterwaarts door de gangen kan bewegen. Bij de meeste zoogdieren zijn de haren in een bepaalde richting geplaatst, meestal naar achteren, maar bij de mol kunnen de haren in de huidaanhechting kantelen, zodat ze niet blijven steken in de gangwanden als de mol achteruit krabbelt.

Kenmerkend voor de mol zijn de tot grote graafhanden omgevormde voorpoten, met elk vijf vingers met puntige nagels en een duimpje, waarmee het dier de ondergrondse gangen graaft. Er worden zowel oppervlakkige gangen als dieper gelegen gangen gegraven (tot op een diepte van 120 cm). De mol heeft kleine, slecht ontwikkelde ogen met een diameter van slechts één millimeter; hij is echter niet blind. Zijn belangrijkste zintuig is zijn spitse roze snuit die gevoelige snorharen en tastzenuwen bevat. Zijn kleine staartje wijst altijd omhoog.

Natuurlijke vijanden

Onder de grond heeft de mol geen natuurlijke vijanden, alleen zijn eigen soortgenoten. Boven de grond wordt de mol bejaagd door onder andere de uil, de buizerd, de blauwe reiger, de ooievaar, de wezel en de hermelijn.

De bekendste mol van Nederland is waarschijnlijk Momfer de Mol uit de Fabeltjeskrant, die met een Zuid-Nederlands accent met Duitse en Franse invloeden (de stem van Frans van Dusschoten) duidelijke associaties oproept met een Limburgse kompel (mijnwerker) van weleer.

u Het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21) is geopend op: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.00-17.00 uur en op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. Vanaf oktober is het CNME op zaterdag gesloten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie