Schilderijen van Norbertus Verduijn

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Ze prijken in de etalage: Modern Dutch Landscapes. Huizen, bomen, figuren, fel van kleur, vaak beschenen door zon of maan, rangschikte Norbertus uit de losse pols op grote doeken tot een levendig tafereel. Norbertus Verduijn werkt met acryl op linnen en geeft zijn composities titels als ‘Silence’, ‘Amazing’ en ‘Country Living’ mee.

door Ellen de Jong

Norbert spreek ik in het atelier van zijn goede vriend de kunstschilder Gert van Reenen waar hij ook mag schilderen. Zijn stijl kan je naïef-figuratief noemen, ,,maar het wordt wel steeds abstracter. Er zitten geen raampjes en deurtjes meer in de huisjes. En zelfs huisjes ontbreken op mijn doek dat daar op de ezel staat. Vanaf het begin gaat het mij om de kleurcombinaties en de vlakken en ik vind het dan het mooiste om die kleuren te combineren die eigenlijk niet kunnen. Als je maar één ding fout doet klopt het niet meer, die uitdaging wil ik aangaan. Ik zal je straks een schilderij laten zien met kleurencombinaties waarvan je denkt: o, als dat iets anders in elkaar had gezeten had het niet gekund en toch is het een mooi doek.” Later zag ik z’n ‘Delfts Blauw’ zoals hij het noemde. Een landschap met veel geel, rood en groen en huizen in twee soorten blauw. De zon of de maan, ,,je mag zelf kiezen”, maakte het idyllische plaatje af. ,,Dat vind ik het spannendste om te doen, ik kies niet de gemakkelijkste weg. Als je in twee of drie kleuren een schilderij opbouwt loop je weinig risico. Ik gebruik alle kleuren die je maar kan bedenken. Van tevoren teken ik niets en bedenk ook niet wat ik ga doen, het gebeurt gewoon.”

Norbertus schildert al zo’n 35 jaar, maar sinds een kleine drie jaar fulltime. ,,Ik wil daar de tweede helft van mijn leven mee bezig zijn.” Norbertus verkoopt uitstekend en heeft ook veel opdrachten. Zo gaat hij binnenkort onder meer naar Schotland om daar landschappen te schilderen. Wellicht en dat staat op zijn verlanglijstje kan hij later dat werk bij een drankzaak als Van Wees met zijn mooie whisky’s tentoonstellen.

,,Mijn handicap is dat ik veel verschillende stijlen in huis heb, een klassiek stilleven en een surrealistisch ontwerp hoort ook bij mijn werk. Maar naar buiten toe houd ik me aan de onderwerpen waar ik nu mee bezig ben, omdat ik rekening houd met de markt, die begrijpen moet waar ik mee bezig ben. Bovendien is het fijn om te maken en het is nog populair ook.”

Hoewel Norbert zijn lijn houdt maakte hij voor de mooie sigarenwinkel Hajenius in Amsterdam wel zeventien grote doeken met afbeeldingen van diverse sigaren: ,,Ik schilderde ooit eens voor de grap een sigaar van het merk Cohiba, een onbetaalbare Cubaanse topsigaar die ik vroeger wel eens rookte. Dat is heel ander werk zonder die uitbundige kleuren, maar dat is ook een kant van me.”

u Pop-up Art Gallery op ‘t Havik, www.norbertus.tk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie