Schoolarts relativeert ophef

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Het incident leidde in april tot veel ophef. Van Eeden sprak over het voorval met andere kinderen op school en met diverse instanties, zoals GGD, SOVEE en Bureau Jeugdzorg. Tot zijn grote schrik moest hij constateren dat het onzedelijke gedrag geen uitzondering vormde, maar eerder regel was. Het ging volgens hem om handtastelijkheden, seksueel getinte opmerkingen en opdrachten in de trant van ‘broek omlaag doen’. Hij vond dat de zaak zo breed mogelijk moest worden aangepakt om het probleem werkelijk op te lossen.

‘Seksueel wangedrag kind is uitzondering’ KRUISKAMP - Zeven moeders uit verschillende wijken bezochten donderdag een bijeenkomst over ongewenst seksueel gedrag van schoolkinderen. Aanleiding was een incident dit voorjaar op basisschool De Vlindervallei, waarbij een 12-jarig jongetje een ander kind op schoot nam, over zijn geslachtsdeel wreef en zei: ‘Zal ik je eens lekker neuken?’. Schooldirecteur Gerard van Eeden sprak destijds van een structureel probleem, maar schoolarts Bouma van de GGD stelde donderdag dat het ging om een incident.

door Natanja Vreugdenhil

De bijeenkomst donderdagavond in De Roef werd door De Vlindervallei belegd om met ongeruste ouders over het onderwerp te praten. Opmerkelijk was er slechts zeven moeders kwamen opdagen. Schoolarts Bouma van de GGD hield de moeders voor, dat het gedrag van het 12-jarige jongetje eerder uitzondering is dan regel. ,,Ik wil niet bagatelliseren, want als er zo’n incident gebeurt, is dat natuurlijk heel erg. Maar volgens mij gaat het om incidenten, niet om een structureel probleem.”

Jammer, vonden de aanwezige moeders de lage opkomst. ,,Mijn dochter heeft zelf iets vervelends meegemaakt en ik had graag de verhalen van andere ouders, uit andere wijken gehoord.” Ook de andere moeders hadden liever meer over incidenten op Amersfoortse basisscholen gehoord. ,,De verwachtingen kwamen niet overeen met wat wij wilden bieden”, vat schoolarts Bouma samen. ,,Ik wilde juist vertellen over de normale seksuele ontwikkeling van kinderen. Juist ook door thuis en op school op een gezonde manier over seksualiteit te praten met kinderen, zijn incidenten te voorkomen.”

Als schoolarts ziet Bouma dagelijks kinderen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar. ,,De grenzen zijn niet vervaagd, maar wel opgeschoven”, constateert ze. Zo zijn de tijdschriften die tieners lezen minder onschuldig dan dat in het verleden het geval was. Ook zijn kinderen eerder geslachtsrijp dan voorheen en beginnen ze vroeger met seks. De GGD is er voorstander van dat er al op jonge leeftijd een begin gemaakt wordt met praten over seksualiteit. ,,Het is belangrijk dat je er open met je kind over kunt praten”, zegt Bouma. ,,Vraag je kind, ‘wat zou jij doen als er iemand aan je billen zit?’ Het kind komt dan zelf met een idee en wordt weerbaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie