Amersfoort gebruikt 'weekendarrangement' in strijd tegen geweld

12 juli 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort bindt de strijd aan met geweld in het weekend. Geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden aangehouden, blijven in principe tot maandag in de cel. Daarna worden ze direct voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Uit ervaring blijkt dat geweld zich met name in het weekend manifesteert. Met een stevige aanpak, en een bijbehorende campagne, wordt geprobeerd de geweldscijfers te verlagen.

,,Er gebeurt al heel veel, maar we doen er nog een schepje bovenop'', zegt districtschef Lemereis. ,,Vanaf 2003 is de omvang van geweld gelijk gebleven. Het aantal aangiften schommelt rond de 1000. Daarbij gaat het om mishandeling, openlijke gewelfpleging, bedreiging, diefstal met geweld of wederspannigheid. 75 Procent van de aangiften wordt opgelost.'' Juist in het weekend, waarin veel mensen ontspanning zoeken, is de impact van geweld groot. De aanpak, het zogenoemde weekendarrangement, is onderdeel van een integrale aanpak tegen geweld. De afschrikwekkende campagne moet leiden tot een daling van het aantal geweldsincidenten. Er wordt hard opgetreden tegen geweld op straat, in het verkeer, bij het sporten, in het uitgaansleven en thuis. Wie in het weekend gewelddadig is, kan rekenen op een stevige aanpak. Geweldplegers worden opgepakt en blijven tot en met maandag in de politiecel. Op maandag verlaten de geweldplegers de cel direct voorzien van een boete, vooruitzicht op een taakstaf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

Met de werkwijze wordt maximaal gebruik gemaakt van wettelijke mogelijkheden om verdachten in voorlopige hechtenis te houden. Daarmee wordt enerzijds een lik-op-stukaanpak mogelijk zodat de verdachte op maandag met een concrete beslissing de deur verlaat. De politie gebruikt het weekend namelijk om het onderzoek naar het geweldsincident indien mogelijk af te ronden. Daarnaast ondervindt de betrokkene direct de consequenties, doordat hij of zij tot maandag in de cel zit en die ochtend niet op de opleiding of op het werk kan verschijnen. De methode is gericht op meerderjarigen. Mensen die zeer ernstig geweld plegen, blijven nog langer zitten.

Na een half jaar wordt de aanpak geëvalueerd. Tussentijds worden de geweldsincidenten ook geanalyseerd, om zaken tussentijds aan te pakken. Vanaf donderdag 12 juli wordt met behulp van posters en flyers de werkwijze onder de aandacht gebracht. De campagne is geïnspireerd op reisfolders, waarbij foto's van het cellencomplex van het Amersfoortse politiebureau gecombineerd zijn met teksten als 'Weekendje weg?' en 'Zondag ontbijtje op bed?' Burgemeester noemt het een 'campagne met een grimlach'. Zie ook www.meteenzitten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie