Uitstel door weerstand bewoner

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De Stadstuin, een groengebied van 20 hectare, is voor een groot gedeelte gemeenschappelijk bezit (zogeheten ‘mandeligheid’) van haar bewoners. Zowel kopers als huurders betalen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin. Een officiële stichting moet het beheer van de Stadstuin gaan regelen. Maar de oprichting van deze Stichting laat op zich wachten.

Oprichting Stadstuin laat op zich wachten NIEUWLAND - Dat de definitieve oprichting van de Stichting Stadstuin in Nieuwland op zich laat wachten, heeft te maken met weerstand van één bewoner. Dat zegt projectontwikkelaar Hans van der Linden van vastgoedontwikkelaar Heijmans. Toch verwacht hij dat de stichting op korte termijn zal worden opgericht.

door Natanja Vreugdenhil

Niet alleen de vertraagde bouw van woontoren La Balise betekende uitstel voor de oprichting van Stichting Stadstuin, stelt Van der Linden. Ook een meningsverschil met één van de bewoners van de Stadstuin zorgt volgens hem al vier maanden voor oponthoud. Die discussie zou gaan over parkeerplaatsen op het dak van Schietvereniging Griffioen aan Forel 1.

,,Volgens de bewoner behoren deze plaatsen tot het mandelig eigendom, maar volgens de gemeente, de beheerstichting in oprichting en Heijmans is dat niet zo”, zegt Van der Linden. Waar de onduidelijkheid bij de bewoner vandaan komt, begrijpt de projectontwikkelaar niet. Volgens hem staat het op de juiste manier in de papieren.

,,We wilden de afgelopen maanden zorgvuldig met deze bewoner communiceren”, zegt Van der Linden. ,,We hadden ook kunnen zeggen, ‘je hebt ons een onherroepelijke volmacht gegeven, dus wij zijn uitgepraat’, maar we wilden hem overtuigen.” Tijdens een laatste overleg met de bewoner zei deze volgens Van der Linden bij zijn standpunt te blijven. ,,Dit betekent dat wij nu gaan kijken hoe we de Stichting toch zo snel mogelijk kunnen oprichten”, stelt Van der Linden.

Hoelang het dan nu precies gaat duren voor Stichting Stadstuin is opgericht, weet Van der Linden niet. ,,We willen alles nu zorgvuldig aanpakken. De bewoner zegt een aantal betrokken partijen aansprakelijk te stellen als de parkeerplaatsen niet voor gemeenschappelijk gebruik zijn. Wij zijn niet bang voor de gevolgen want wij zijn er zeker van dat we in ons gelijk staan. Toch willen we alles juridisch goed voorbereiden.”

Heijmans is tot de oprichting van de Stichting Stadstuin verantwoordelijk voor het beheer. ,,Wij willen de Stichting nu op korte termijn oprichten”, zegt projectontwikkelaar Van der Linden. ,,Niet alleen omdat het onderhoud van het gebied ons heel veel geld kost. Ook omdat we het belangrijk vinden dat de bewoners van de Stadstuin zoals afgesproken invloed hebben op het gezamenlijk gebied. Want daarin zit de kracht van het concept. Dit wordt geregeld in de nog op te richten stichting.”

Naast de bewoners zijn ook Portaal, scouting ‘t Eiland en schietvereniging Griffioen en de Jehova’s deelgenoot van de Stadstuin. In de nieuwe op te richten Stichting Stadstuin moet een verdeelsleutel van dertien stemmen voor negen bestuursleden komen. Zo zijn er vier stemmen voor de gemeente, drie voor verhuurder Portaal, drie voor de Vereniging van Eigenaars. Daarnaast hebben de scouting, de schietvereniging en de Jehova Getuigen elk een stem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie