Multicultureel Milna Ontmoetings Festival

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Verkleed als robot staat een van de bandleden van Lil B and the sixTnine crew op het podium. De Surinaamse jongen draagt een wit, glimmend pak, zijn gezicht is beplakt met tape en hij beweegt exact op het ritme van de muziek. Alle ogen richten zich op het podium waar het optreden van de Rotterdamse band net van start is gegaan. Het is zaterdagavond op de tweede dag van het Multicultureel Milna Ontmoetings Festival.

Kinderen, jongeren en volwassenen met verschillende etnische achtergronden zijn afgelopen weekeinde naar Sportpark Zielhorst gekomen om te dansen, te proeven en te ontmoeten. Het programma van het multiculturele festival zat ook deze keer weer vol met verschillende optredens. Er werd gedanst op de wereldmuziek van DJ Paulo en die van de rappers van de Amersfoortse band NFT. De populaire Amsterdams-Surinaamse band Trafassi trad op en ook een Bollywood buikdanseres vermaakte het diverse publiek met een optreden. Ook proeven uit de Indonesische of Surinaamse keuken was mogelijk. Net als springen op het springkussen voor de kleintjes of gewoon een broodje beenham eten bij de Hollandse patatkraam. ,,Het doel van het festival is ontmoeten, culturen leren kennen en respect hebben voor elkaar”, legt organisator Kries Tewarie van Stichting Multiculturele Evenementen Amersfoort uit.

Het is dit jaar de negende keer dat de stichting het festival organiseert. De opkomst viel wat tegen, vertelt de organisator, ,,het ene jaar gaat het goed, het andere jaar iets minder.” Tewarie denkt dat het vooral te wijten is aan het regenachtige weer en de andere activiteiten die werden georganiseerd in Amersfoort. Op vrijdag was er erg veel wind en regen waardoor het aantal gasten laag bleef. Zaterdag en zondag scheen de zon weer iets en verliep het festival wat beter. Tewarie: ,,Zondag was er het live optreden van de Amsterdams-Surinaamse band Trafassi. Dat was toch wel de hoofdact van het festival.”

Lil B and the sixTnine

Een tiental meisjes van rond de acht jaar staat pal voor het podium om naar Lil B te kijken. Daarachter schuiven steeds meer mensen aan om de band van dichterbij te kunnen bekijken. ,,Lil B and the sixTnine traden vorig jaar ook op tijdens het festival”, vertelt Tewarie. Toenmalig Idols-finalist Jay Kay zat toen nog in de band, maar zet zijn carrière nu voort in Amerika. De band wilde toch graag terugkomen en deed dat dit jaar dan ook door zowel de vrijdag, zaterdag als de zondag een optreden te geven. Volgend jaar wordt het multiculturele festival voor de tiende keer georganiseerd. Kries Tewarie geeft het stokje dan door aan zijn collega’s. ,,Ik heb het tien jaar georganiseerd, nu is het tijd dat iemand anders het gaat doen.” Het tienjarig bestaan wordt tijdens het festival in het eerste weekeinde van juni groots gevierd. Volgend jaar zal ook worden stilgestaan bij het Surinaamse feest van Hindoestaanse immigratie. Het is dan namelijk 135 jaar geleden dat de eerste Hindoestaanse contractarbeiders uit het toenmalige Brits-Indië voet op het slaafvrije Suriname zetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie