Film Ex-Drummer in De Lieve Vrouw

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - ‘Ex-Drummer’ is een film van regisseur Koen Mortier uit 2007 gebaseerd op het gelijknamige boek van Herman Brusselmans.

door Ellen de Jong

Op het Vlaamse platteland zoeken drie gehandicapte muzikanten een drummer voor hun tot dan toe weinig succesvolle bandje. Ze willen eenmalig optreden op de Eerste Grote Rockprijskamp van Leffinge. Hun keuze valt op de bekende en welvarende schrijver Dries, die niet kan drummen en dat als een handicap beschouwt. Hij ziet in de uitnodiging een kans zijn leven een nieuw elan te geven en zijn manipulatieve gaven te ontplooien. De komst van de manipulerende Dries in de band leidt tot problematische situaties. Hij weet al snel de zwakke plekken van de andere bandleden te vinden, en dat eindigt in een explosie van geweld.

Mortier bewerkte het boek van Brusselmans voor de film. Hij is een fan van hem: ,,Ik bewonder zijn boeken en vooral zijn humor spreekt me aan. Hij heeft een typisch Vlaamse humor die keihard is, harder dan die van de Nederlanders bijvoorbeeld. En hij is ook cynisch, smerig en agressief en dat komt allemaal tot uiting in de film die bovendien ook grappig is. Ik vind Brusselmans ook een goede schrijver, hij is redelijk onderschat vind ik. Dat blijkt uit de reacties op zijn boeken in Vlaanderen. Ze worden allemaal over een en dezelfde kam geschoren: hij schrijft alleen maar onzin en hij graaft altijd vanuit dezelfde put. Maar hij schrijft bijvoorbeeld ontroerend over de dood van zijn moeder, die heel belangrijk voor hem was, en zijn verwerking van dat sterven. Hij nam waardig afscheid van haar; op een manier die voor hem therapeutisch werkte. Ik vermoed dat hij in Nederland meer geapprecieerd wordt dan in België. Ik was 17 jaar toen ik zijn eerste boek las. Er was alleen maar klassieke literatuur moet je weten en plots was daar Brusselmans en die was toen depressief en onzeker en dat vond ik geweldig en dat was voor mij totaal nieuw.”

Waar gaat het in deze rauwe film om?,,Voor iedereen is dat anders maar voor mij is de kern manipulatie. Het manipuleren van mensen die beter weten of niet beter kunnen en iets nodig hebben van het hoofdpersonage. Mensen doen mee aan tv shows om bekend te worden en feitelijk worden zij gemanipuleerd en toch doen ze het omdat ze denken: hier worden we beter van, dus what the hell, je moet maar wat vernedering pikken als je dat gewin brengt. In dit geval gaat de hoofdpersoon veel stappen verder dan de eerste tv makers of de eerste manipulators. Hij gaat namelijk zo ver dat ze elkaar naar het leven gaan staan. Hoe het eindigt? De plot in het boek is niet zo heavy, maar in de film wel. Ik wilde met een zware toon eindigen en laten zien dat die manipulator echt wel de duivel himself is. Alle doden hebben echter na hun dood nog een laatste biecht. Ze spreken tot de kijker een persoonlijke catharsis uit. Wat ik van de film verwacht? Ik hoop dat men meegaat in de trip en een beetje verdwaasd buiten komt.”

u Hoofdrollen Dries Vanhegen, Dolores Bouckaert en Norman Baert. 12 t/m 14 juli om 21.00 uur, 15 t/m 18 juli om 19.30 uur in De Lieve Vrouw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie