Hooglander van Verdiensten

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Teun moet een agenda hebben klaarliggen om al zijn gemaakt afspraken in te noteren en hij wordt sinds zijn flo eigenlijk niet meer gezien, zonder zijn ‘blauwe boekje’. Zijn vrouw vraagt hem regelmatig of hij, sinds hij de kerktuin van de Inham verzorgt, daar geen bed wil hebben. Zo ook onlangs tijdens het schilderen van de binnenkant van de Inham. Hij staat klaar voor iedereen die een beroep op hem doet, en dat is naast de kosteres van de kerk ook steeds vaker iemand anders. Gelukkig pakt zijn vrouw het sportief op en weet dat hij thuis ook bereid is om de klussen en andere dingen te doen, haar leven is er in ieder geval door verrijkt. Teun is nu bijna twee jaar voorzitter van de cantorij van de Inham. De cantorij is het koor van de Inham en verleent veel muzikale medewerking aan de diensten van de zondagochtenden. het koor gaat ook weleens elders zingen. Hij neemt deze taak heel serieus. Hij onderhoudt het contact met de leden en heeft daartoe zelfs geleerd hoe je e-mail moet versturen. Van tijd tot tijd roept hij de leden op om deel te nemen aan landelijke lieddagen voor koren en cantorijen. Met de koster overlegt hij over de meest geschikte plek waar de cantorij zich kan opstellen en zorgde hij ervoor dat de mannen achteraan een opstapje kregen, waardoor er een goed zicht op de dirigent mogelijk is. Het zijn die kleine dingen, maar iemand moet het doen.

HOOGLAND - Hij was altijd al actief in de kerk de Inham en alles er omheen, maar sinds hij zo’n drie jaar geleden met functioneel leeftijdontslag (flo) ging, is het alleen maar (veel) meer geworden wat Teun van Viegen doet als vrijwilliger. Hij viel op door zijn assistentie tijdens het schilderwerk van de Inham een paar maanden terug. De werkgroep Hooglander van Verdienste dook in zijn vrijwilligerswerk en kwam tot een eensluidende conclusie: Hij verdient de titel! En de ‘overval’ werd beraamd.

Sinds een paar jaar komt Teun wekelijks over de vloer van de Zwanebloem als vrijwilliger. In de Zwanebloem wonen jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Teun brengt op maandag twee mensen naar sporten en haalt hen daar ook weer op. Op dinsdag komt Teun weer langs, haalt en brengt bewoners naar toneel en volksdansen. Voorheen had de Zwanebloem een eigen bus waar Teun bewoners in meenam. Sinds die bus er niet meer is, vervoert Teun hen in zijn eigen auto. Teun weet de juiste toon te treffen in de omgang met de bewoners en gaat op een gelijkwaardige wijze met hen om. Als hij dan toch even blijft om nog een bakkie koffie mee te drinken, ziet hij dat de deur niet goed sluit en biedt aan om deze te bekijken. De volgende avond komt Teun weer langs met speciale schroefjes…. Of een boom moet gesnoeid en Teun komt met snoeischaar. Teun doet dat wat hij aan kan en wil doen en dat is zo’n fijne eigenschap. Wat Teun doet, is hem niet teveel.

Ach en als hij wacht op de bewoners bij Gymxl, kan hij eigenlijk net zo goed daar even mee helpen…en zo is Teun ook vrijwilliger geworden bij Gymxl op maandagavond.

Teun is op de meeste maandagen veel in de tuin van de kerk te vinden. Soms heeft de kosteres gelegenheid om te helpen in de tuin, maar vraagt dan eerst instructies aan Teun, want Teun heeft een soort planning van wat er die week moet gebeuren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie